VĂ INVIT INTR-O CĂLĂTORIE PRINTRE AROMELE ŞI CULORILE DIN FARFURII ŞI PAHARE !
Dar sunt "...ca acele călăuze care merg în fața ta dar nu întorc capul să vadă dacă îi urmezi".
BON VOYAGE !
ADRIANA

sâmbătă, 13 ianuarie 2018

Despre NOI sau despre "Nu vreau ! Ba vrei dar nu ştii tu"

Cine mă cunoaşte, cât de cât, ştie că numai cuvântul "şedinţă" îmi provoacă alergie. Gravă şi imediată. Dacă mai am şi bănuiala că şedinţa se-ntinde ca pelteaua , m-am fericit cu o depresie. Mi se activează in schimb, miraculos, imaginaţia. Trebuie găsit imediat un motiv foooaaarte plauzibil care să mă scape de supliciul orelor inţepenite-n scaun şi al efortului de a ţine ochii deschişi şi, eventual, a reţine câte un cuvânt De altfel, cred ca, in afara celor care pun la cale grozăvia, 99,9% dintre cei obligaţi să participe, nutresc aceleaşi, mai sus mentionate, sentimente. 
Bref!
Ştiam că trebuie să ne-ntâlnim la începutul anului pentru a analiza rezultatele anului trecut şi discutarea strategiilor anului în curs. Dar asta-i alta poveste, nu-i "şedinţă".
Ne întălnim la Bucureşti. Care- de pe unde suntem. Dar, după pupături, urări de An Nou, etc.etc.vine vestea. A mare ! Şedinţă !!! Training comunicare si leadership ! A căzut cerul pe mine !!! Şi pe ceilalţi 
"Asta e, mi-am zis ! S-o rup la fugă ....nu se face ! O doamnă nu fuge! Ei,  doua ore, rezist! Scot elefanţii-n arenă ! Dacă tot e vorba sa ne enervăm, măcar să o facem profesionist si reciproc. La a călca nervii altora - nu mă-ntrece nici dracu!
De altfel, primele 10 minute, sub privirile pline de miez ale colegilor, m-am arătat foooaarte interesată de cele patru coli de hărtie şi fascinată de simplitatea pixului căruia încercam să-i găsesc nod în papură.
Atîta că....sunt femeie. Şi aud al dracului de bine ! Mai ales ce nu vreau ! Şi mai am un defect: nu numai aud ! Ascult !
Au fost suficiente 10 minute ! 
10 minute care mi-au influenţat cele, mai bine, de opt ore. petrecute-n scaun ! 
10 minute care să schimbe total percepţia şi comportamentul meu vis-a-vis de cele ce se discutau acolo, urmau să se-ntâmple acolo, vis-a-vis de cei doi oameni care, mie, nu.-mi mai erau duşmani, mi-erau musafiri cărora le datoram atenţie. Pentru că meritau.
Asta s-a întâmplat pentru că nu a fost o "şedinţă", un training pe teme de leadership şi comunicare.
A  fost o lecţie. Nu dirigentie !
O lecţie despre capacităţile noastre de a fi buni, de a fi umani, de a descoperi în ceilaţi bunul şi binele pe care îl aşteptăm de la ei.
Despre cum trebuie să oferim noi acest bine ca el să găsească corespondent in ceilalţi şi răspuns de la ceilalţi.
O lecţie despre atenţie. Atenţie la ceilalţi. La faptul că, folosind prea des acel omniprezent EU, scăpăm din vedere un lucru esenţial.: nu există EU. Există NOI. Nu putem trăi numai pe baza lui EU. Indiferent unde şi când vom fi numai NOI.
Şi am realizat că oamenii ăştia, doi copii pe lăngă mine -mă refer la vârstă-, veniseră la noi, nu ca EI ci ca NOI, Deşi atunci ne cunoscuserăm. (Ca să fac si eu "de-o aroganţă" ieftină, iniţial nici nu m-am prezentat. Altcineva mi-ar fi atras atenţia. Ei, nu ! Pentru că nu veniseră să ne schimbe comportamentul. Nu veniseră să ne arate cu degetul defectele.Veniseră să ne arate că, dincolo de aparenţe, noi rămânem tot noi. ) 
Şi am învăţat că putem fi NOI cei care să-i influenţăm pe ceilalţi . Am invăţat că un singur cuvănt, uzual pentru noi, poate face diferenţa intre bucurie sau supărare pentru cel de lânga noi. Am învăţat că vom avea totdeauna timp pentru a adresa un cuvânt bun ! Pentru a gandi, măcar o secundă si la cel din faţa ta! A gândi, nu numai a-l traversa cu privirea !Nu există "nu am timp, nu am fost atent". Fii aşa cum ti-ai dori sa fii TU şi vei vedea că ai timp. Şi disponibilitate. Dă celorlalţi ce ai vrea să primeşti tu. Şi ai să primeşti ! Comportă-te cu celălalt aşa cum ai vrea să fii tu tratat ! Si ai să fii !
Am învăţat de la oamenii pe care atunci îi cunoscusem să-mi privesc altfel colegii. Am aflat odată cu ei, ce nu am aflat în 3 ani de muncă zilnică şi cot la cot.
Şi, recunosc cu mâna pe inimă:  dacă ne-am fi întâlnit mai devreme, eu una, aş fi evitat multe greşeli de comportament cauzate de deficienţele de comunicare Şi nu numai faţă de colegi ! De aici plecând, poate şi rezultatele ar fi fost altele.
Pentru că "la început a fost cuvântul"
Ca o concluzie personală, a fost o mare lecţie despre ÎNCREDERE şi CUNOAŞTERE a celui de lângă tine.
Fără grafice şi texte scolastice, fără teme şi angajamente, fără aere de suficienţă "ati văzut, fraierilor ce sunteti si cum ar trebui sa fiţi?".
Au trecut mai bine de opt ore şi tot nu ne venea să ne despărţim. 
Parcă nu plecau De La noi ci Din noi! (Poate nu asa ar fi trebuit sa scriu dar, efectiv, asta am simţit şi alte cuvinte pentru a exprima starea asta, nu cunosc!)
Şi dacă eu, la vărsta mea, am simţit nevoia şi efectul a (din păcate) numai opt ore..... Cred că mai mult nu pot spune.
Intenţionat am lăsat la urmă numele noilor nostri prieteni pentru că EI au devenit NOI (sau invers)
Nu am vrut ca numele să influenţeze cumva cititorul.
Am să vă fac cunoştinţă cu ei in ordinea in care ne-au abordat:

CĂTĂLIN STOICA -COACH LEADERSHIP TRAINER
ALEXANDRU CHIRU - JHON MAXUEL TEAM -ROMANIA


Nu am zis nimic nici despre despre Marian.

MARIAN IVĂNESCU 
cel care, îndrăgostit de studiu şi cunoaştere a simţit că, acel EU nu este întreg până nu devine NOI.
Şi ne-a pus faţă-n faţă pe NOI cu NOI.
Cu NOII NOI.
Intenţionat nu vă spun mai mult despre ei ! Vă las bucuria de a-i descoperi !
...........................................................................
Întâlnirea de la Departamentul Vanzari de la WineRo - Crama a fost scânteia....
Dar.
Scăntei pot apărea oriunde....
Ne dorim şi aşteptăm să se "alimenteze" si declanşeze focul de artificii ! 
Va mai trece timp. Nimic nu se schimbă peste noapte !
Dar va fi !

2 comentarii:

  1. Foarte frumos, bine ar fi să fie așa în toată societatea noastră! La mulți ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. LA MULTI ANI ! Si multumesc pentru atentie ! Aveti dreptate: bine-ar fi sa fie asa ! Dar, de cine depinde? Nu tocmai de NOI? Acei NOI care au renuntat sa fie NUMAI EU? Eu asa cred! Inca o data, multumesc ! :-)

    RăspundețiȘtergere