VĂ INVIT INTR-O CĂLĂTORIE PRINTRE AROMELE ŞI CULORILE DIN FARFURII ŞI PAHARE !
Dar sunt "...ca acele călăuze care merg în fața ta dar nu întorc capul să vadă dacă îi urmezi".
BON VOYAGE !
ADRIANA

marți, 26 august 2014

UN MINUT DE LECTURA

 Textul urmator nu-mi apartine.
 Apartine lui Octav Dessila. O carte pe care am citit-o in dusii ani ai adolescentei si pe care, am recitit-o la maturitate cu alti ochi si cu alt suflet.
 Mi s-a parut mai mult decat interesant. 
In ciuda aparentelor, se pare ca intr-
adevar romanii au fost adevarati cunoscatori ai vinului. Ce i-a schimbat? Nu stiu!
Sau, nu veau sa stiu !

Oricum, nu noi, cei de acum,  am descoperit  nici ce este , nici cum se degusta sau bea vinul.

Va las sa va bucurati de o descriere a vinului si a traditiei lui, o descriere cu adevarat de exceptie. 


"......Si cu sfatul de cum trebuie sa guste, mai mult asupra lui Niculai Brates a cazut.
       -Cucoane, nu asa! Mai intai vantura matale paharelul, sa se desfaca din el aburul.
Spunea abur la eterurile vinului care se volatilizau.
      -Ia asa! si cum anume arata mesterul Antiohi grav si cu frica parca sa nu se sparga paharul. Du-l apoi la nari de vreo trei, patru ori,  si umfla narile mari, sa intre deplin aburul. Acum crapi numa buzele, fara a pune limba-n vin.
Una e sa-l mirosi, adica pe nas sa se duca , si alta e sa-i dai putin aer si prin gura sa-i treci aburul! Dupa aiasta trege mata in gura, asa, ca la un fund de paharut si nu-i da drumul pe gat. Sa mi-l tii acolo, numa , ia asa, cu limba sa mi-l plesnesti de ceriul gurii. Da' din tras pe nari sa nu-l slabesti deloc. La urma, din ce-ai luat in gura, la jumatate ii dai drumul sa mearga in stomah, si pe cealalta jumatate o stuchi.
      -Dar de  unde le stii pe toate acestea mestere Antohi?
      -Apai acestea toate le-am invatat in Frantia, cucoane! De mic am fost luat la curtea boierului Alexandru Russet. Si, cum de mic m-am cam priceput, m-o dus cu dansul in strainatati sa slujesc in niste beciuri, acolo, la alde prieteni de ai dumnealui. Apai, sa-i multumesc si lu masieu Leon de la care am invatat si parte furat. Sa pofteasca acum masieu Leon sa vada ce a invatat Antohi sa faca!
.......................................................................................
      -Asta sa-l beti din urma. E grasa din '923, din intaiul rand de boabe mucegaite. Ca una sunt cele dintai boabe mucegaitesi alta celelalte.
      -Asa e Culai?
      -Adica matale nu crezi cucoane? Pai toata puterea vinului sta in mucegaiul aista! Ca vezi matale, boaba nu primeste apa mai mult decat ii trebuie.Cum vine mai multa apa, crapa boabele si leapada prinosul. Crapatura aceea mucegaieste apoi, da' mucegaiul acela e chiar zaharul grasei, cucoane, si cu cat are mai mult mucegai cu atat o sa aiva vinul zahar mai mult.Din zaharul ista iese taria si calitatea.
.............................................
.- Ca nu-i aroma de vin care sa intreaca aroma fetelor cand dau in copt, Culai. Henric al II-lea a fost mai destept decat tine. Si stii de ce?
     -Fiindca l-a retinut istoria?
     -Nu. Fiindca el a stiu sa uneasca vinul cu dragostea. El nu le-a pus in lupta. Le-a adus pe amandoua in el, band vinul numai cu o cupa de argint, mulata dupa sanul iubitei lui."

(OCTAV DESSILA - IUBIM )

                                                                         

A fost numai un fragment dintr-o splendida carte. O carte

 care merita citita, pentru ca alaturi de un vin bun, si o mancare buna, in clipele de ragaz, mai ales o carte buna merge.
Daca dam celorlalte simturi bucuria asocierii senzoriale, sa dam si sufletului aceeasi bucurie , zic!

Stiu, ne plangem de criza, de lipsa de timp, de tot ce ne

 poate indeparta de viata noastra obisnuita
.
Nu ne gandim ca , de fapt, mai mult ne place sa ne 

plangem.

Ca, daca am vrea cu adevarat, ne-am gasi timp si pentru 

savurarea unui vin bun alaturi de cateva pagini dintr-o carte! 

Cineva, nu mai stiu cine, spunea si mare dreptate avea:

" Nu exista NU POT exista numai NU VREAU!





sâmbătă, 23 august 2014

DE-UN GUST !

Când n-am de lucru-mi fac! Chiar și prin bucătărie! Ori astăzi, cu ziua asta nehotărâtă (ba senin, ba nor, ba fără chef, ba fară...) am hotărât sa nu ies din casă! Uite-așa! Dar de pus cevașilea-n strachină, trebuie să pun! Ce? Kafland-ul e....ohoooo, departe ! La mai bine de 200m ! Când n-ai chef și doi pași ți se par mult, darămite 200 m !
Revenind. 
Trebuie să gătesc ! Dar ce? Ceva cu ce am prin frigider! Așa a luat formă (că nu pot spune naștere), o chestie extraordinar de bună, zic eu! Bună din toate punctele de vedere: ieftină, cu minim efort, nu trebuie să aprind cuptorul, nu trebuie sa o păzesc,  adică, pot să stau la calculator, ușor digerabilă și, mai ales, este foarte gustoasă.
Am făcut așa:
Aveam in frigider un piept de pui fiert, rămas de la supa și salata făcute zilele trecute. În ciuda a ceea ce se afirmă, mie pieptul de pui, mai ales fiert, nu-mi place, nu-mi spune nimic. Dar, absolut nimic. E fad, sec, n-are nici un Dumnezeu! Așa că l-am tocat pre dânsul mărunt, parcă a răzbunare Nu l-am dat prin mașina de carne, mi se părea prea blând procedeul. Am mai tocat si doua fire de ceapă verde (mai împlinite), un cățel de usturoi, două linguri de orez, sare, piper, o legătură de mărar și una de pătrunjel. Pre aceste toate le-am zvârlit într-un veilling, să stea până mi-am făcut de lucru cu roșiile. Pe ele, le-am spălat, le-am dichisit, le-am tăiat capacele, le-am scobit de măruntaie. Măruntaiele roșiilor le-am tăiat mărunt și le-am trântit peste cele ce așteptau deja. După ce am amestecat bine-bine tot ce era in vas (plus puțin ulei -eu folosesc clasicul ulei de floarea soarelui) am trecut la îndoparea roșiilor!
Sucul rămas de la roșii, l-am pus în tuciuleț și, peste el...ce se vede-n poză.Ca să nu le las..așa, cu capul gol, le-am întregit ținuta cu pălăriile de rigoare. Pe căldura asta, pălăria devine aproape obligatorie!
Ca să nu completez cu apă, m-am împrofitat de câteva polonice din supa de ieri, supă în care-și făcuse veacul și pieptul de pui transformat azi în tocătură măruntă.
Și....am lăsat totul la fiert, la cum se spune, foc mijlociu.
Și au fiert ele, de-a valma cât am avut eu chef de stat pe feisbuc. De-a valma e un fel de a spune, pentru ca și-au păstrat forma, nu s-au lipit de tuci, n-au dat pe-afară - deși au fost acoperite cu capac. S-au comportat civilizat , cel puțin vis-a vis de mine, neobligîndu-mă să sar ca amețita sau vecinii să anunțe pompierii!
Drept răsplată, odată ajunse in farfurie, le-am pus deasupra iaurt (iaurt care mie, personal, îmi place grozav - l-aș pune la orice mâncare) și, le-am mai făcut un cadou: un pahar de ALIRA ROSE 2012 - cea de culoarea petalelor de trandafir tomnatec! Roșii roșiile, roz amestecul din farfurie, roz aprins vinul, alb iaurtul, mult verde la mine-n bucătărie! Și totul miroase a verde și a vară! Minunat, zic eu!
Știți cum merge ALIRA ROSE  cu așa ceva? Și, dacă-l bei, la masă, cum m-a învățat pe mine Ghenadie, adică să sorbi vinul înainte de a termina de înghițit bolul alimentar....ei bine , nu exclami englezescul "WOW" ci românescul "mamăăă" !
După atâta "efort", am zis că musai trebuie să-mi prelungesc starea de bine. După masă recomandat este să consumi și ceva fructe. Nu se spune în ce stare de agregare!!! Așa că, mi-am mai luat un pic de vin, ca acum să mă bucur numai de el, să-i simt din plin aromele de fructe exotice și indigene ( căpșuni și cireșe).
Pot spune, împăcată:  "să-mi fie de bine"!

P.S. Acum stau și cuget că, dacă aș fi lăsat ....istoria asta la cuptor, nu mult- vreo 10 minute- ar (aș) fi fost și mai câștigată !!! Dar asta...mai la toamnă-iarnă, că acum nu aprind cuptorul...  :-)

duminică, 17 august 2014

UN VIN CA O ȘOAPTĂ

 La Câmpulung  se spune că sunt șase luni de iarnă, șase luni de frig și vară într-o joi după amiază!!! Vrând, parcă, să dezmintă această zicere, anul ăsta am avut chiar....o săptămână de vară! Vară adevărată!
Vreme frumoasă, vreme de aia "de-ți vine să-ți lași baltă toate interesele"!!! Și, dacă tot nu stau în casă și pentru că e ...așaaa o lene parcă-n aer, n-aș  alerga de colo-colo. O carte bună- recomandată de un prieten, un vin bun- recomandat de alți prieteni, o zonă frumos-liniștită recomandată de ...alți prieteni și o vreme excelentă recomandată de Dumnezeu! Vacanța ideală e gata!!! Pentru mine, cel puțin!
N-am știut, n-am auzit - până acum- de "Les Valentines", un Rose 2013. Dacă mă lua cineva la bani mărunți, făceam cine știe ce gafă! Dar, uite-așa, când cu gândul nu gândești... ai surprize! 
Les Valentines Rose 2013, deși  tânăr, are o istorie  foarte interesantă ! Via din care provine acest vin are o vechime și o istorie de aproape 100 de ani. 

La Londe de Maures este o zonă aflată în cunoscutul ținut viticol Cotes de Prevence. Viile de aici au o vechime de aproape o sută de ani. Localnicii viticultori obișnuiau să-și strângă recolta de struguri si să o prelucreze in comun. Asta pînă  în 1997 cînd Gilles și Pascale Pons au decis să cumpere 100 ha și să facă propriul vin. Așa a luat naștere Chateau Les Valentines. Numele a fost dat după numele celor doi copii ai familiei Valentin si Clementine.
(http://www.provencewineusa.com/domaine/les-valentines/)
Vinul pe care îl am in pahar și de care nu incetez a mă minuna este....aproape greu de descris! Cel puțin pentru mine, cea care nu este o specialistă în descrieri tehnice ale vinului și mă ghidez, mai degrabă, după sfântul principiu "cel mai bun vin e ăla care-mi place"
Ca atare, am să încerc să-l analizez dar părerea mea trebuie interpretată ca una foarte subiectivă.
Culoarea acestui vin mi se pare cel mai greu de descris. Pentru ca mi-e greu să redau în cuvinte diafanul! Un roz diafan până la transparență, pana la aproape pierderea noțiunii de culoare! Specialiștii spun "roz somon". Am mai văzut culoarea asta -roz somon- la vinuri. Dar așa un roz, eu una cel puțin, nu am văzut. Un roz delicat care, poate împrumuta culorile din jur sau poate împrumuta în jurul lui culoare. Și, după ce ți-a bucurat ochii, vine rândul olfactivului să își ia porția de plăcere. Un miros elegant si proaspăt de afine și anason. Un miros foarte proaspăt, revigorant.
Gustul, spun specialiștii, este rotund, aromatic și bine echilibrat. Eu spun că aduce a  fructe de pădure,dar și a ...pepene verde. Îți umple gura de răcoare parfumată ! Ca, pe urmă, după ce deja este amintire pentru papilele gustative, să lase o aromă proaspătă de condimente! Asta-i părerea mea: sorbi din vinul ăsta cu aceeași plăcere cu care ai mușca, zdravăn, dintr-un pepene cu miezul răcoros-roșu, când căldura verii cere altceva ...nu apă !

Acest Rose este fabricat din soiuri tradițional-franțuzești 50%Cinsault, 30% Grenache,10% Shiraz, 10%Mourvedre iar asupra culturilor nu se intervine cu pesticide. Ca o curiozitate, să spunem, via nu este plivită ci, arată des !
De fapt, se știe, francezii sunt "tătici" în materie de rose-uri Rose-uri care, de altfel, au ținut capul de afiș pe piața europeană de vinuri pană pe la 1650 -1700 când, englezii au cerut vinuri mai "puternice". Așa că au fost "detronate",
să zicem, până în perioada interbelică, atunci când vinul rose a fost asociat conceptului perioadei respective - "la vie en rose".... 
Culinar, mi s-a sugerat să-l asociez - minunată idee de altfel- cu un thai dish sau cu fructe de mare. Voi încerca!
 Pentru început, eu nu l-am "servit" decât cu muuultă liniște, relaxare și "dolce farniente" în compania unei cărți pe măsura vinului, adică excelentă. "Cartea șoaptelor" scrisă de Varujan Vosganian. 
Și, îmi voi permite să închei scurta prezentare,tot cu un paragraf din această carte, paragraf care reprezintă, exact, părerea mea despre cam tot ce scriu eu despre vinuri: 
 sunt ".....ca acele călăuze care merg în fața ta dar nu întorc capul să vadă dacă îi urmezi".