VĂ INVIT INTR-O CĂLĂTORIE PRINTRE AROMELE ŞI CULORILE DIN FARFURII ŞI PAHARE !
Dar sunt "...ca acele călăuze care merg în fața ta dar nu întorc capul să vadă dacă îi urmezi".
BON VOYAGE !
ADRIANA

luni, 10 septembrie 2012

VREMEA GOGOSARULUI

Ca sa parafrazez un mare povestitor roman, nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la vremea copilariei mele ,inceputul toamnei este un anotimp special. Un fel de alt anotimp, alaturi de cele patru cunoscute ! Nu iarna este anotimpul nostalgiilor. Iarna este anotimpul copilariei indiferent de varsta.
Dar, inceputul toamnei, cand aerul se coloreaza, cand frunzele danseaza timid si singuratic in vazduh, cand cad cu pocnet sec lucioasele castane, cand se culeg viile si incep scolile si chiuie nuntile, atunci incepi sa-ti aduci aminte de ce a fost bun odata si, acum, din ce in ce mai mult ignorat. Si, in serile molcome cu susur de ploaie la ferestre, iti aduci nostalgic aminte de mirosul bucatariei de acasa unde, mama sau bunica forfoteau pe langa plita si in casa mirosea a otet, piper si foi de dafin. Tot ce era leguma in piata sau gradina, devenea conserva. Acum spui simplu:"ma duc la market si pot lua orice. Nu  ma mai "coc" pe langa aragaz! Nici nu am timp!"
Dar amintirea beciului de acasa, plin cu borcane colorate in toate nuantele gradinii, a lazilor de cartofi bosumflati, a verzei infoiate care bolborosea in butoi, a morcovilor ascunsi in nisip, a saculetului cu margaritarul boabelor de fasole  e mai puternica. Putea sa vina iarna cu nametii cat casa! Nu interesa! In caldura beciului ascuns sub pamant, legumele verii isi traiau a doua viata.
Vreau sa va propun o reteta de salata de gogosari, deosebit de buna. Cel putin asa o considera copiii mei si asa a fost considerata generatii de-a randul in familia mea. Usor de pregatit, la fel de usor de mancat!
Eu va dau reteta de baza. Urmeaza ca Dvs. sa stabiliti cantitatile dar, important este sa pastrati proportiile.
     3  kg.gogosari
    1 borcan 400gr. cu bulion
    Acelasi borcan cu zahar
    Acelasi borcan cu otet
   1/2 din acelasi borcan cu ulei
   2lingurite sare
   2 foi de dafin
Gogosarii, spalati bine, se curata de codite si seminte si se taie in 6-8 bucati.
Toate celelalte ingrediente se pun la fiert intr-o cratita mai mare si se amesteca bine pana la omogenizarea lor. Cand dau in clocot se adauga bucatile de gogosari. Se fierbe totul cam 20 de minute avand grija ca, in tot acest timp, sa amestecati in continuu. Altfel ,s-ar putea sa aveti surpriza neplacuta ca amestecul sa se prinda de fundul cratitii. Si sa constatati ca ati cam muncit degeaba!
Dupa ce s-a fiert bine, puneti amestecul fierbinte (sau aproximativ) in borcane de 400-800 gr. Daca e sa ma intrebati pe mine, eu prefer borcanele de 400 gr. Se consuma la o masa. Acum, dreptu-i ca depinde si cate persoane sunt la acea masa!
Este o salata pe care o puteti servi linistiti la orice fel de preparat de carne. Dar, ia sa o incercati Dvs. si in Postul Craciunului alaturi de o iahnie de fasole batuta, cu putina ceapa calita deasupra ! Daca aveti alaturi si un pahar de Cabernet Sauvignon sau Feteasca Neagra, festinu-i gata!
Pe langa gustul deosebit de bun, iubesc salata asta pentru ca nu trebuie sa sterilizez borcanele, deja umplute cu conserve, prin fierbere sau bagandu-le in cuptor. Nu am nevoie sa ma lupt cu ditamai cratitoaiele, cu tavile de la aragaz si nu stau cu grija borcanelor pline, care s-ar putea sparge.( Ala, da spectacol ! Iti aranjeaza bucataria si nervii pentru ceva timp!)
Ori asa, simplu de facut si mai simplu de mancat !
Incercati?
Eu va doresc POFTA BUNA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu