VĂ INVIT INTR-O CĂLĂTORIE PRINTRE AROMELE ŞI CULORILE DIN FARFURII ŞI PAHARE !
Dar sunt "...ca acele călăuze care merg în fața ta dar nu întorc capul să vadă dacă îi urmezi".
BON VOYAGE !
ADRIANA

miercuri, 29 ianuarie 2014

DESPRE ICE WINE - AL DE LA MAMA LUI (din auzite, din povestite)




Nu-l cautati in magazine, ca n-o sa-l prea gasiti! Se spune despre el ca e un vin mai mult de "fitze"
Suna cel putin ciudat aceasta denumire, pentru noi, astia mai profani in materie!
Mai zilele trecute, imi sari in atentie acest "Ice Wine". Ce este si cam ce ar trebui sa-mi spuna ciudatenia?

Norocul face ca printre cunoscutii mei, sa se numere si Dr. ing. in viticultura Catalin Galan. Drept care pe el pica ponosul sa lamureasca o.....hai sa zicem neofita. (Daca informatiile nu sunt tocmai...pe el sa cada chinopasta!) 
Povestea acestui vin incepe in Canada.
Asta-i tara lui de bastina.
Si se face din struguri peste care s-a asternut un strat serios de zapada. Cand vierii nostri se pregatesc de iernat, ai lor se pegatesc de cules.
Strugurii, odata culesi, urmeaza acelasi procedeu al oricarui vin dar avand in
vedere cantitatea mica de struguri, putem vorbi mai mult de un vin artizanal. Ceea ce si este. Un vin dulce, de servit la desert, in sticle care nu depasesc 330 - 375 ml., dar care costa cat.....Lasati !
Asa, pentru urechile mele, Catalin mi-a soptit ca suma este cam de 100$ sticla. Adica sticluta !
Acum, ma bag in seama si intreb ca sarita din baie:cam ce gust poate avea vinul asta?! Deci, avem un vin dulce. Si, mai ce?  Aroma? Daca a cazut zapada si strugurii stau cam de multicel cu haina de nea, presupun ca apa aia, trece prin coaja bobului! Cam multa apa! Din informatiile mele, vinul asta nu depaseste 11% alcool.Cred si eu! Cu atata apa...
Dar daca specialistii il apreciaza, nu am sa fiu eu Gica-mpotriva!
La ce ar merge vinul asta? Pai, asa cum spun specialistii, la deserturi: ciocolata, prajituri cu ciocolata, deserturi din fructe, prajituri cu nuci si caramel, torturi si produse de patiserie si, nu putea sa lipseasca, frantuzeasca branza cu mucegai. Desi, ma-ntreb: la cat de fad mi s-a povestit a fi, nu cred ca mai poate potenta gustul dulciurilor si nici nu-si poate pune in valoare calitatile.
Ma rog!
Asa cum am spus, eu nu am baut ICE WINE de la mama lui! Dar daca Dvs. ati facut cunostinta cu el, spuneti-mi si mie ce impresie v-a facut?
Asa pentru cultura mea generala!
Multumesc anticipat!

4 comentarii:

  1. Fara suparare dar nu puteti judeca un tip de vin dupa un exemplar de mana a doua cumparat daca nu ma insel din Kaufland.

    Originar, Ice Wein (Wein nu Wine) este din Germania, dar ideea de a culege strugurii dupa ce au inghetat are originile in Imperiul Roman, acum vreo 2000 de ani. Primul Ice-Wein canadian a fost facut in anii 70 dintr-o greseala, iar prima eticheta oficiala 1984.
    Va recomand - dumneavoastra si tuturor sa incercati nu unul, ci 2 Ice Wein-uri:

    - Ice Wein de la mama lui acasa - Austria / Germania, facut din Riesling. RPC excelent are cel facut de Zantho.
    - mai de pe la noi, cel facut de Crama Purcari peste Prut, din Muscat si Traminer este exceptional
    Eu inca nu am intalnit o persoana careia sa nu ii placa un Ice Wein adevarat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru comentariu si informatii ! :-)
      Eu nu am emis nici un fel de judecati asupra acestui vin, pentru simplu motiv ca, asa cum am specificat, nu am baut: nici de la Kaufland, nici din alta parte.( In treacat fie spus, personal, nu cumpar si nu recomand cumpararea vinului din nicio alta locatie decat magazinele specializate)
      Pur si simplu m-am ghidat ( asa cum am si specificat) dupa parerile celor din jurul meu + un specialist - dr.ing. in viticultura. Oricum, comentariile chiar mi-au trezit interesul.

      Ștergere
  2. sa fim corecti pana la capat : in Moldova nu s-a produs si nici nu se produce vin de gheata. tot ce se vinde cu titulatura asta, e obtinut din inghetarea artificiala a strugurilor in insatlatii speciale. momentan legislatia le permite ! si nu contest calitatea vinurilor, ci doar titulatura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indiferent ca vorbim de Germania sau Canada ca tari de bastina pentru Ice Wine ( parerile sunt impartite) in nici un caz nu cred ca se poate vorbi de Moldova ca tara cu traditie pentru un astfel de vin. Ei, ca atare, pentru mine si ceilalti necunoscatori, e bine sa le probam si e cele din vest si pe cel din est, cat sa ne formam o parere personala. :-)
      Si, pe urma, discutam!

      Ștergere