VĂ INVIT INTR-O CĂLĂTORIE PRINTRE AROMELE ŞI CULORILE DIN FARFURII ŞI PAHARE !
Dar sunt "...ca acele călăuze care merg în fața ta dar nu întorc capul să vadă dacă îi urmezi".
BON VOYAGE !
ADRIANA

miercuri, 1 octombrie 2014

TOAMNĂ DULCE - AURIE

Aşa aş denumi eu vinul care se află, chiar şi acum , în paharul meu. Sau, mă rog, "Automne doré" !
Pentru că eu nu pot da denumire vinului, am să-l prezint, pentru început, aşa cum o face producătorul minunii numită SAUTERNES - PETIT GUIRAUD- 2009.
Şi tot de la producător sunt şi informaţiile următoare. Concluziile personale? Îmi voi permite să le exprim după.
Aşadar, iata ce găsim pe:
http://chateauguiraud.fr/en/index.php?act=3%2C7
"Petit Guiraud este noul nume pentru al doilea vin făcut de Château Guiraud , un Sauternes Premier Grand Cru Classe în clasamentul 1855.
Acest nume nou aduce cu sine responsabilitatea de a fi demn de o asociere directă cu marele VIN
Este un Sauternes modern creeat de Xavier Planty , co- proprietar și oenolog la Château Guiraud din anul 1982.
Este realizat parțial din loturi care au fost fermentate în cuve din inox cu temperatură controlată și în parte din loturi fermentate în butoaie noi de stejar franţuzesc , ceea ce conferă prospețime și mineralitate vinului  
Se realizează astfel un echilibru perfect, ceea ce duce la o dulceață extrem de rafinată.Prospeţimea este dată de cantitatea mare de Sauvignon.Eticheta a fost reproiectata dar rămâne fidelă culorilor auriuși negru, culori care au fost întotdeauna un simbol Château-Guiraud și istoriei sale".
Aşaaa! Am terminat cu părerile specialiştilor, acum să trecem la impresii personale, de la mine de-acasă !!!
S-ar putea ca părerea mea să fie încărcată de subiectivitate -nu sunt o specialistă, nu am băut foarte multe vinuri, nici dulci nici seci. Adevărul este că-mi plac vinurile dulci dar pot aprecia ca atare şi un vin sec. Depinde de vin, de momentul, dispoziţia şi compania în care beau vinul respectiv. De exemplu, pentru o seară liniştită, cu o uşoară predispoziţie la filozofeală de început toamnă, acest PETIT GUIRAUD este exact ce-mi trebuie. Culoarea licorii din pahar este cald-aurie ca a zilei de septembrie care tocmai s-a încheiat. Este transparentă dar, paradoxal, şi densă. Culoarea asta.... O simţi aproape fizic, ai impresia că o poţi pipăi. Mirosul vinului urmează culoarea; nasul adulmeca arome proaspete de miere şi caisă. Îţi umple nările cu arome de prospeţime. Şi, dacă numai mirosindu-l ai asemenea satisfacţii, in momentul în care guşti...Ce să vă spun? O explozie de dulce proaspăt, nu acel dulce obişnuit vinurilor...dulci. Prima impresie este clară de vin dulce. Pe urmă senzaţia de dulce aproape dispare ca să facă loc aromelor de caisă. După ce-l inghiţi, gura rămâne curată şi proaspăt - parfumată cu arome de fructe, ca după un vin sec fără nimic din senzaţia siropoasă a unui vin dulce. N-aş zice că e un vin licoros.  Parcă nu ai bea vin. Parcă ai muşca dintr-un fruct.
După a mea părere este totuşi bine să nu se abuzeze de cantitate. Dulce -dulce, uşor - uşor dar cele 13,5 alc/vol nu sunt chiar de colea! 

Se recomandă a fi asociat cu foie grass, friptură de pui, brânză mucegai, terrine de Roquefort. Dar, se poate asocia şi cu deserturi uşoare, pe bază de fructe şi chiar sorbeturi.
Eu una aş spune că este un vin de mare clasă, un vin cu pretenţii şi pentru pretenţioşi. Un vin pe care nici francezii nu-l recomanda în loc de apă (cum fac de obicei). Un vin pe care să-l bei cand simţi nevoia unei stări de bine de o factură specială. Da, nu este vinul pe care să-l iei la "grătarul de la iarbă verde" dar este vinul cu care te simţi bine în compania unei cărţi. Nu este vinul de "ne simtem bine", este vinul momentelor sofisticate.
Si, adevărul - recunoscut sau nu- este că fiecare dintre noi avem sau ne dorim, din când în când, astfel de momente.
Am să închei tot cu părerea celor care tratează vinul din punct de vedere al specialistului.
 http://chateauguiraud.fr/en/index.php?act=3%2C7
"Petit Guiraud este obținut fără șaptalizarea sau cryoextractie, sau orice altă formă de îmbogățire și îndeplinește aceleași standarde ca Château Guiraud.
Château Guiraud este singurul Premier Grand Cru Classe din 1855 care a obținut certificarea ecologică pentru vie și este  angajat în  examinarea amplă și reală a problemelor de mediu ale producției de vin."
Ca să ştim despre ce vorbim !!! 





 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu