VĂ INVIT INTR-O CĂLĂTORIE PRINTRE AROMELE ŞI CULORILE DIN FARFURII ŞI PAHARE !
Dar sunt "...ca acele călăuze care merg în fața ta dar nu întorc capul să vadă dacă îi urmezi".
BON VOYAGE !
ADRIANA

luni, 9 iulie 2018

Berea noastra cea de toate zilele



 Cat ne-am considera de specialisti pretentiosi si sofisticati, orice-am zice, trebuie sa recunoastem:  cea mai vanduta bautura alcoolica este berea, indiferent de anotimp.
Stiu, o sa-mi spuneti ca nu-i asa, ca berea e bautura verii. Da? Ia, faceti un exercitiu simplu: ia vedeti la un market (indiferent cat de mare sau fitzos ar fi) sau la Alimentara de la coltul blocului, cata bere se cumpara comparativ cu celelalte bauturi alcoolice.(chiar la Craciun sau Revelion)
Ca sa-si ascunda ignoranta, vor fi destule voci care vor sustine ca se bea mai multa bere pentru ca-i mai ieftina si, ca atare, mai accesibila cumparatorului. Daca ma uit la cantitatile cumparate, n-as fi asa sigura. Daca ma uit si la marcile de bere cumparate, chiar dau dracu' convingerea asta. Dar, sa zicem ca astea-s simple observatii "de pe margine". Personal, nu sunt o bautoare de bere, cum nu sunt ceea ce se cheama "o bautoare" in general. Imi place sa ma joc cu gusturi, arome si culorile din pahar, sa le simt, sa le "disec" dar...cam atat ! Daca am in mana un pahar cu bautura, imi place sa ma bucur de el cu toate simturile. Ca paranteza: am incercat, totdeauna, sa transmit aceeasi dorinta de cunoastere a ceea ce bem, aceeasi bucurie si celor care m-au ascultat la prezentarile de vin. Am inchis paranteza. 
Si revin la bere.
Intamplarea a facut sa fiu in Pitesti odata cu Caravana Bergenbier. Si nu puteam sa rezist si sa ratez o prezentare/degustare de bere, prezentare sustinuta de un om tare drag mie, sommelier, dar pe care, cum s-a facut- cum s-a dres, nu l-am vazut niciodata in "exercitiul functiunii". Il stiam ca pe un cunoscator, un specialist, dar aflam astea numai de la cei care il vazusera si se bucurasera de prezentarile lui. Asa ca, acum, avandu-l "langa casa", chiar nu aveam de gand sa ratez !
Cam cunosc prezentarile specialiste ale sommelierilor. Cam
stiu care-i modul de abordare! Cu exceptia catorva....restul sa ma scuze ! Ma abtin de la comentarii dar...de multe ori ocolesc evenimente de genul asta. In zece ani am avut timp sa vad destule. De aere de arhicunoscatori, de priviri superior aruncate, de termeni tehnici pe care putini ii inteleg fara dictionar....podul plin. A se "zlabi"! 
Sa depasim elegant momentul, zic.
Ei, si cum va spuneam,  un sommelier de bere, nu vazusem.
Ei, si-am vazut ! Si ascultat! Si n-as mai fi plecat !
Mai spuneam eu, pe aici, ca sunt meserii pentru care trebuie sa fii nascut. Meserii in care totul conteaza: de la voce pana la privire. Geaba ai cunostinte cat o biblioteca daca nu ai "cu ce" si nu stii cum sa le transmiti; vorbesti sa n-adormi, ba zici bogdaproste ca nu adorm ai de-s obligati sa te asculte. 
Ei, bine, spre marea mea placuta surpriza, nu e cazul lui Stefan Teris, sommelier pentru berea Bergenbier.
Am asistat impreuna cu un grup de 10 persoane la prezentarea Bergenbier de la Pitesti. Spun 10 persoane pentru ca atat era numarul maxim pe care-l forma un grup. La intrarea in incinta, erau cateva grupuri care asteptau !!! Dovada de respect pentru tine,prezentator, dovada de respect pentru cei care vin sa te asculte! Te poti ocupa de toti, le poti prezenta, aproape fiecaruia in parte produsul.  O voce extraordinar de calma si calda dar care impunea si celor veniti cu lectia invatata -ca de obicei- "lasa, domne, ca stiu eu mai bine !"
Cum mai spuneam intr-un comentariu: berea-i ca politica: toti avem pretentia ca ne pricepem! Si daca nici la bere si politica nu ne-om pricepe, apai nu ne mai pricepem la nimic!!! In realitate, habar n-avem despre ce vorbim.
Din cate soiuri de malt e facuta berea? La ce foloseste malaiul in compozitia ei? Ce rol are si de ce si cum se adauga hameiul ? Cum e cu filtrarea (prin filtre de pamant) si pasteurizarea? Ce importanata are spuma, la o bere buna? Cate tipuri de pahare de bere avem? De ce nu e recomandabil sa bem berea, direct din sticla? Cu ce mancare e recomandabil sa se asociaza berea? De ce avem tendinta de a prefera berea la mici si preparatele la gratar? De ce o ciorba de burta (de-aia fiarta 16 ore) cere musai, o bere? Sunt numai cateva intrebari pe care ar trebui sa vi le puneti, macar asa pentru cultura generala! Veti afla raspunsuri care va vor face sa priviti bautura asta cu alti ochi! Si o s-o iubiti mai mult !
Eu am avut norocul sa aflu raspunsurile. Eu si cei prezenti astazi in Piata Primariei din Pitesti. Si cei prezenti in orasele prin care a trecut Caravana Bergenbier.
Si sunt convinsa ca, asa cum eu nu stiam prea multe(spre deloc)  despre bere, mai sunt multi iubitori/bautori in aceeasi situatie.
Am spus-o si o mai spun:nu sunt adepta cliseelor: "de bonton e sa bei vin". "Cunoscatorii intr-ale bauturii, nu se-ncurca cu berea".
Eu spun asa: "bea omule, ce-ti place ! Dar nu strica sa cunosti si cate ceva din secretele bauturii care-ti place. Incearca sa afli cate ceva ce e dincolo de pahar. Vei avea surprize extraordinare". 
As indrazni sa compar bautura cu o femeie: o intalnesti, iti place dar nu stii de ce. Sau, poate, numai asa, ca arata bine. Cand incepi sa o cunosti mai bine, cu tot ce are bun in ea, abia atunci poti spune ca te-ai indragostit ,ca o iubesti cu adevarat!
Asa cred eu.
Ce sa mai discutam? Sunt o norocoasa !
Norocoasa ca Bergenbier a trecut  cu caravana si prin Pitesti.
Norocoasa ca l-am ascultat pe Stefan Teris.
Multumesc Bergenbier!
Multumesc, Stefanita !




2 comentarii:

  1. :-) Nu tocmai frate, daca va referiti la legaturile familiale. Daca va referiti la cele profesionale, as fi mandra sa fiu considerata sora lui ! :-)

    RăspundețiȘtergere