Ca
sa parafrazez un mare povestitor roman, nu stiu altii cum sunt, dar eu
cand ma gandesc la vremea copilariei mele ,inceputul toamnei este un
anotimp special. Un fel de alt anotimp, alaturi de cele patru
cunoscute ! Nu iarna este anotimpul nostalgiilor. Iarna este anotimpul
copilariei indiferent de varsta.
Dar,
inceputul toamnei, cand aerul se coloreaza, cand frunzele danseaza
timid si singuratic in vazduh, cand cad cu pocnet sec lucioasele
castane, cand se culeg viile si incep scolile si chiuie nuntile, atunci
incepi sa-ti aduci aminte de ce a fost bun odata si, acum, din ce in ce
mai mult ignorat. Si, in serile molcome cu susur de ploaie la ferestre,
iti aduci nostalgic aminte de mirosul bucatariei de acasa unde, mama sau
bunica forfoteau pe langa plita si in casa mirosea a otet, piper si foi
de dafin. Tot ce era leguma in piata sau gradina, devenea conserva.
Acum spui simplu:"ma duc la market si pot lua orice. Nu ma mai "coc" pe
langa aragaz! Nici nu am timp!"
Dar
amintirea beciului de acasa, plin cu borcane colorate in toate nuantele
gradinii, a lazilor de cartofi bosumflati, a verzei infoiate care
bolborosea in butoi, a morcovilor ascunsi in nisip, a saculetului cu
margaritarul boabelor de fasole e mai puternica. Putea sa vina iarna cu
nametii cat casa! Nu interesa! In caldura beciului ascuns sub pamant,
legumele verii isi traiau a doua viata.
Vreau
sa va propun o reteta de salata
de gogosari, deosebit de buna. Cel putin asa o considera copiii mei si
asa a fost considerata generatii de-a randul in familia mea. Usor de
pregatit, la fel de usor de mancat!
Eu va dau reteta de baza. Urmeaza ca Dvs. sa stabiliti cantitatile dar, important este sa pastrati proportiile.
3 kg.gogosari
1 borcan 400gr. cu bulion
Acelasi borcan cu zahar
Acelasi borcan cu otet
1/2 din acelasi borcan cu ulei
2lingurite sare
2 foi de dafin
Gogosarii, spalati bine, se curata de codite si seminte si se taie in 6-8 bucati.
Toate
celelalte ingrediente se pun la fiert intr-o cratita mai mare si se
amesteca bine pana la omogenizarea lor. Cand dau in clocot se adauga
bucatile de gogosari. Se fierbe totul cam 20 de minute avand grija ca,
in tot acest timp, sa amestecati in continuu. Altfel ,s-ar putea sa
aveti surpriza neplacuta ca amestecul sa se prinda de fundul cratitii.
Si sa constatati ca ati cam muncit degeaba!
Dupa
ce s-a fiert bine, puneti amestecul fierbinte (sau aproximativ) in
borcane de 400-800 gr. Daca e sa ma intrebati pe mine, eu prefer
borcanele de 400 gr. Se consuma la o masa. Acum, dreptu-i ca depinde si
cate persoane sunt la acea masa!
Este
o salata pe care o puteti servi linistiti la orice fel de preparat de
carne. Dar, ia sa o incercati Dvs. si in Postul Craciunului alaturi de o
iahnie de fasole batuta, cu putina ceapa calita deasupra ! Daca aveti
alaturi si un pahar de Cabernet Sauvignon sau Feteasca Neagra, festinu-i
gata!
Pe
langa gustul deosebit de bun, iubesc salata asta pentru ca nu trebuie
sa sterilizez borcanele, deja umplute cu conserve, prin fierbere sau
bagandu-le in cuptor. Nu am nevoie sa ma lupt cu ditamai cratitoaiele,
cu tavile de la aragaz si nu stau cu grija borcanelor pline, care s-ar
putea sparge.( Ala, da spectacol ! Iti aranjeaza bucataria si nervii
pentru ceva timp!)
Ori asa, simplu de facut si mai simplu de mancat !
Incercati?
Eu va doresc POFTA BUNA!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu