Intr-o zi ploioasa, cam ce se poate face in afara de
holbatul la stirile de la televizor, in care oricum nu mai crede nimeni, sau
rasfoitul unei reviste (si ala in doru' lelii) Ca de citit ceva
serios,parca......asa, mai spre seara.
Si parca ma apuca asa, un dor de prajiturit, chiar daca suntem in Postul Pastelui.
Ei bine, atunci sa prajiturim ceva de post, zic, O "Negresa" la fel de aromata si buna ca cea normala.Usor de preparat, atat de usor ca-i pacat sa nu-i angrenati si pe copii ( sau nepoti, unde e cazul) la o joaca, O altfel de joaca.
Reteta asta o am de la soacra sora-mi, Mamaie, musceleanca
get-beget, mare mestera intr-ale bucatariei, indiferent de sezon sau restrictii
religioase. Acum , probabil ii invata si pe altii sa faca prajituri dar, intr-o
lume mult mai buna.
Sa incepem. Intr-un castron se pun de-a valma
2 cani de zahar,
2 linguri cacao,
6 linguri cu gem,
8 linguri cu ulei,
2 lingurite cu bicarbonat,
2 cani cu apa calduta si
4 cani cu faina.
Se amesteca totul foarte, foarte bine, dar nu se pune in
tava unsa si tapetata cu faina, inaite de a se adauga "miroasnele".
Care, ce prefera: scortisoara, cuisoare, etc. (Eu, de exmplu, pun in amestec
doua lingur,i varfuite, de coaja rasa de portocala amestecata cu zahar si
pastrata in borcan la frigider).
Amestecul se toarna in tava mare de aragaz, unsa cu margarina si tapetata cu
faina.
Cat sta prajitura la cuptor(cam 20-25 de minute) intr-un ibric
amestec 100 gr. margarina cu doua linguri de cacao, 4 linguri de zahar si 50
ml. apa si cam o jumatate de fiola de esenta de rom.
Dupa ce prajitura este coapta, se scoate si se unge cu
amestecul fiert si se presara deasupra, din belsug, nuci zdrobite. Se mai lasa
5 minute in cuptorul incins dar fara foc.
E o minunatie!
P.S. Pentru cititorii mei fideli (sper sa fie!), un sfat:
e bine ca tava in care se pregatesc prajiturile, sa fie unsa
cu unt sau margarina, tapetata cu faina si lasata la frigider cat timp sa
pregatesc ingredientele prajiturii.
Deasemenea, pentru cei care vor o prajitura cu gust deosebit
de fin, indiferent daca aceasta este de post sau preparata din ingrediente mai
putin aromate,e bine ca tava sa fie unsa cu unt!
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu