Cativa prieteni, o ulcică de vin
fiert. O strachină cu
miez de nucă si o farfurie cu plăcintă de branză atunci scoasă din cuptor, se integrază perfect in decor. E iarnă si ne bucurăm. Cu vinul și plăcintele intre noi, depănăm povești de demult, din
tinerețea noastră, a părinților și bunicilor noștri. Vinul este adus de unul
din prieteni, vin de la via lui de la țară, făcut în gospodăria proprie. Fără pretenții, fără puncte Parker. Un vin nou, sprinten, căruia căldura
focului, scorțișoara și mirodeniile ii dau farmec deosebit. (De ce să nu
recunoaștem, bucuria revederii si dragul amintirilor ii sporesc calitățile! Noroc cu mirodeniile și amintirile, că la vremea respectivă nu știam că vinul fiert...nu trebuie fiert!)
Fără să vrem, lunecăm spre timpuri de mult apuse, -
nici noi nu mai suntem tineri - cand bunicii nostri nici nu visau ca vinul se
poate face si altfel!
N-am avut, niciodată, nici măcar un petec de vie, nici in
curte, nici pe balcon! Si ca mine sunt destui.
Asa că, orice poveste despre vin este mai mult decât
binevenită!
Prietenii mei sunt de undeva de langa Slatina. Acolo,
bunicii
lor si cativa localnici purcedeau pe la sfârșit de galben
septembrie să culeagă via. Veselia oamenilor si a ciorchinilor plini de boabe mustoase se
impleteau cu aerul auriu, cu ultimele zile calde ale anului. Strugurii cădeau
sub foarfeci și de aici le incepea drumul spre vin.
Prima si marea bucurie era cea a mustului scurs in jgheab, după ce
boabele fusesera strivite de picioarele jucăușe ale culegătorilor. O parte din
must era oprit pentru bucuria pastramei de capră sau oaie. Restul era pus in
butoaiele din lemn de stejar, mai mari sau mai mici. După cat știa fiecare ca
are de cules. Se umplea butoiul ceva mai mult de trei sferturi,sa aibă loc
vinul sa fiarbă. Se inchidea bine si printr-o gaura de 3-4 cm se introducea o tulpină de floarea soarelui. Tulpina era bine curatata in interior. Urma o intreaga
instalatie făcută din alte tulpini de floarea soarelui, la fel pregatite.
Instalația se termina undeva intr-un vas
cu apa. Din acest moment incepea vinul sa fiarbă. Spuma adunată in vasul cu apă se strangea si,
dupa ce era amestecată cu mălai, se formau turtițe care, puse la uscat,erau
folosite mai tarziu in loc de drojdie la aluatul pâinii facute in casă. Neamestecată cu mălai, era folosită la acrirea ciorbelor.
Dupa ce vinul nu mai bolborosea necăjit de intunericul
butoiului, se considera ca poate fi inchis. Si gaura era acoperita cu un cep
sau cana. In functie de pozitia butoiului. Ei bine, la butoi nu se mai umbla
pana primavara. Butoiul nu se misca.
Vinul nu era „tras” in sticle. Cand
aveau nevoie de el, scoteau numai necesarul meselor cu mancăruri grase, de iarna.
Si toata iarna aveau vin.
Primavara, cand
dădeau de
boroghină( drojdie),adunată pe
fundul butoiului, se știa ca vinul s-a
terminat si de acum incolo nu se mai poate bea. Butoaiele erau scoase la
lumină, golite de boroghină si spălate. Prin gaura dopului se băga apă fierbinte si "lanțul" Adică, in butoi se introducea un lanț gros si
greu, se agita butoiul si tot ce era pe interiorul lui se curăța. Se repeta
operatia pana cand apa iesea curata ca lacrima. Nu foloseau nici pucioasa nici
alte ingrediente. Pur si simplu apa fierbinte si lanțul. Pe urma butoiul era lasat
la uscat si folosit anul urmator. Nu se acrea vinul ? Nu!
Dar se spune ca vinul, astfel pregatit, se acreste
primavara, cand infloreste vita de vie. Personal, nu stiu daca asa este sau,
este o simpla poveste.
Dar este o poveste frumoasa, ascultata intr-o seara ninsa
de iarna!
P.S. Am auzit aceasta poveste intr-o seară de iarnă acum, mai bine de 5 ani,
când pentru mine vinul era ceva total necunoscut. De atunci am ascultat o multime
de povesti despre vin. Povești și „povești”!
Am invațat!
Și mai invaț!
Mai am
foooaaarte mult de invățat !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu