VĂ INVIT INTR-O CĂLĂTORIE PRINTRE AROMELE ŞI CULORILE DIN FARFURII ŞI PAHARE !
Dar sunt "...ca acele călăuze care merg în fața ta dar nu întorc capul să vadă dacă îi urmezi".
BON VOYAGE !
ADRIANA

duminică, 14 decembrie 2014

DESPRE O ALTA BUCURIE DE IARNA

Pentru ca o iubesc si pentru ca, de regula, sunt ...aproximativ cuminte, nu trece iarna fara sa ma trezesc cu un cadou neasteptat. Spun asta pentru ca sunt si cadouri pe care le astepti -macar la modul de dorinta. Nu stii cand, de unde, de la cine sau daca vor veni - dar le astepti. Ei bine, la cadoul asta nu m-am asteptat ! 
Il zarisem la Aliman dar am trecut "pe langa" ! Eram incantata de Alira Rose 2012 si, la vremea respectiva nu credeam ca poate exista ceva "peste". Admiratia pentru Rose-ul 2012 nu s-a diminuat dar acum e vorba despre cu totul altceva. Si chiar este altceva : daca Alira Rose 2012 este vinificat in stil frantuzesc, ( vorba aia: poti scoate Bordeaux-ul din Franta dar nu Franta din Bordeaux) LAURI CUVEE ROSA, caci despre el este vorba, respecta mai mult stilul italian care este mai extractiv, mai ....spre vinul rosu. Atata de "altceva" este acest  LAURI CUVEE ROSA, atat de diferit de tot ce a insemnat gama Alira de pana acum ca, poate, descrierea lui in maniera-mi personala poate fi catalogata ca exagerata. 

Asadar, sa vedem ce spune oenologul Nicola Centonze :

Un vin de o culoare roz intensă. La primul contact este proaspăt, cu arome de căpșune, fructe tropicale și citrice. Aroma denotă o bună aciditate, mineralitate și prospețime. Vinul este ușor acidulat, ce lasă o senzație dulce, dar cu final sec, armonios și curat. Postgustul este de durată și e dominat de căpșune. Ușor de băut. Recomand a fi servit la 10°C. Merge foarte bine asociat cu paste și legume de sezon și somon afumat cu lămâie. 
Nicola Centonze - oenolog ALIRA

Ce spune fisa tehnica:


LAURI Cuvee Rosa 2013
Plantație nouă aflată la a treia recoltă. Cupaj de Cabernet Sauvignon-60%,  Merlot 30% și Fetească Neagră 10%
12.5% vol. alc.
Procesul de vinificație
Strugurii sunt culeși manual, fiind apoi selectați cu atenție pe mesele de sortare, presați în presă directă unde sunt lăsați câteva ore pentru fermentația peliculară. Fermentația alcoolică durează 10 zile la temperatură controlată 16° C. Apoi urmează o perioadă de 10 zile în care se efectueză câte un batonnage zilnic, pentru a îmbogăți structura vinului.
Nu a fost maturat în butoaie.


Si acum - ce spun eu:
Ca toti cei care, atunci cand degusta un vin despre care nu cunosc nici un fel de date tehnice ( si-ntre noi fie vorba, nici nu-i intereseaza) primele impresii sunt cele de "imi place sau nu-mi place". De abia pe urma incep sa puna intrebari . 
Si, pentru ca mie vinul asta mi-a placut foarte mult de la inceput, de la prima inghititura, am inceput sa pun intrebari. Dar nu specialistului. Nu ! Am intrebat pe cei care, ca si mine, se bucurau de el. De culoare, de aroma, de gust. 
Dupa umila-mi parere este foarte greu sa cataloghezi acest Rose ca pe un vin de vara. Sau numai de vara. Este un vin "all season". Iarna, e ca bucuria unui glob in pomul de Craciun. Primavara, ca veselia oului de Paste. Vara si toamna, ca rubiniul apusului de soare sau frumusetea ultimelor frunze de vita de vie in octombrie.
Paradoxal, daca vizual si gustativ este pentru toti si toate, personal as avea o anumita parere despre cei carora se adreseaza vinul asta.
Stiu ca nu este corect sa "targhetezi" vinul asociindu-l sau impunandu-l unei anume categorii de varsta, sex, etc. Vinul este facut pentru bucuria tuturor.
Dar eu cred asa: LAURI CUVEE ROSA se poate adresa, cu precadere, categoriei de varsta intre 18-30 de ani si...sa zicem, de la 50 de ani pana la.... De ce spun asta? Pentru ca mi se pare un vin excelent pentru cei foarte tineri, il vad ca o modalitate de a-i invata ce inseamna civilizatia vinului. Si asta, fara odioasa "dirigentie" in materie, fara chestii sofisticate, fara "fitzosenii", fara parcurgerea "scarii" valorice a vinului in sens invers. Pornind de la lucruri simple si usor accesibile celor tineri si fara experienta, cu aromele sale curate si aflate in baza olfactiv-gustativa a tuturor, LAURI CUVEE ROSA poate deveni un adevarat "abecedar"al cunoasterii vinurilor.
Cu cele 12,5 % vol. alc. vinul devine usor de baut pentru cei foarte tineri dar si pentru "seniori". Pentru cei din urma, fara spaima gradelor alcoolice interzise de varsta si medici. Este un vin pe care francezii l-ar recomanda ca pe unul de baut toata ziua, in fiecare zi.

Evident, asa cum am spus, este numai o idee personala! Si asta, dupa ce am vazut la GoodWine - ultima editie succesul de care s-a bucurat vinul printre vizitatorii foarte tineri si cei la a doua-treia...tinerete ! Cinstit: nu am vazut nic macar UN degustator de LAURI CUVEE ROSA care - nu vorbim de critici -  dar macar sa strambe din nas. Si credeti-ma ca "am fost cu ochii pe ei" ! Imi placuse mie mult prea mult vinul ca sa nu fiu atenta la fiecare reactie !
Departe de mine gandul ca LAURI CUVEE ROSA s-ar putea adresa numai acestor categorii !!! Dar, se presupune ca ceilalti, deja familiarizati cu vinurile, nu mai au nevoie nici de "scolarizare"( ei, ash !) si nu au nici restrictii !
Asta ar fi ce am avut eu de spus despre LAURI CUVEE ROSA. Un vin de care vreau sa ma bucur de Sarbatori, un vin pe care l-as face cadou cu mare incredere ! 
Si asta pentru ca am convingerea ca, indiferent de persoana careia as face un asemenea dar, sigur se va bucura de el !
INTREAGA ECHIPA DE LA ALIRA VA UREAZA SARBATORI CU BINE SI LAURI CUVEE ROSA !










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu