VĂ INVIT INTR-O CĂLĂTORIE PRINTRE AROMELE ŞI CULORILE DIN FARFURII ŞI PAHARE !
Dar sunt "...ca acele călăuze care merg în fața ta dar nu întorc capul să vadă dacă îi urmezi".
BON VOYAGE !
ADRIANA

joi, 6 decembrie 2012

E VREMEA POVESTILOR : POVESTEA ALIREI





Pe malul dobrogean al Dunarii, drumul vechi spre Mare trece prin comuna Rasova. Fost castru roman, atestata ca localitate  acum 1800 de ani, Rasova este istorie. Aici, calci, la propriu, pe istorie. Drumul si canalul pe care romanii le-au construit, pentru a trece in Dacia, stau si acum ca marturie a stramosilor nostri. Olane si pietre funerare inscrptii latine, divinitati pagane sau romane, centauri si fecioare sculptate in calcarul dobrogean. Povesti in piatra.
Urmand drumul, la numai cativa km., alta localitate, alta istorie, mai noua:.Aliman. Asa au numit-o, la-nceputuri, locuitorii ei, majoritar turci. Probabil au avut dreptate s-o numeasca asa: aliman, in limba turca se cheama ghinion. Si ghinion or fi avut cei care se vor fi stabilit pe aceste dealuri palmuite mai degraba de arsita soarelui decat de mangaierea ploilor.


2009. Undeva, pe unul din dealurile Alimanului , veselie mare! Oamenii sarbatoresc primul cules al strugurilor. E o vie tanara, apartinand companiei WINERO. Se culegea prima recolta de Merlot adusa aici, in dealurile Dobrogei, cu doi ani inainte. Cand a facut cunostinta cu pamantul dobrogean, vita de vie avea un an.
Emotii mari. Se prinde? Rezista? S-a prins si a rezistat. Pamantul aspru si aerul incins al Alimanului, care au respins oamenii, au primit, la sanul lor, plantele.
In 2009 se culegea prima recolta de Merlot. Dupa petrecerea culesului , mustul dulce avea sa plece pe lungul drum intunecat al vinului. Capatase deja un nume: ALIRA.
Istoria ALIREI si a viei de la Aliman, incepuse cu trei ani in urma. Un grup de investitori straini, avandu-I in frunte pe Dr. Karl Heinz Hauptman, oenologul francez Mark Dworkin si administratorul companiei WINERO Ghenadie Bobeica, au descoperit in arsita Dobrogei ce nu au descoperit ( sau nu au vrut sa vada) românii. Un terroire cu caracteristici extraordinare, numai bun pentru plantarea unor soiuri de vita de vie ca Merlot, Cabernet Sauvignon si romaneasca Feteasca Neagra.Ca orice inceput, primii pasi au fost timizi si emotiile mari. Din petrecerea culesului de vie din 2009 invitaţii nu au retinut decat dulceata, mult peste medie, a mustului stors din boabele negre de Merlot.

Despre WINERO nu se stia decat ca a adus, cu mare success  pe piata romaneasca, gama de vinuri ENIRA produsa in Bulgaria. Oenologul ENIREI , Marc Dworkin, era acum oenologul ALIREI. Care erau sansele lui aici? Care ar fi fost sansele “de piata” ale  unui alt Merlot, produs in Romania ?
Soarele si pamantul Dobrogei, oenologul Marc Dworkin si toata echipa de la WINERO au adus raspunsul un an mai tarziu cand, din intunericul baricurilor de stejar frantuzesc, ALIRA a trecut in intunericul sticlelor. Apoi, in lumina transparenta a paharelor.

Rezultatul : „ALIRA Merlot 2009 are personalitate, corpolenta, fructuozitate si cel mai important este un vin echilibrat, prietenos, usor de baut, un vin gandit pentru consumator. ALIRA poate fi savurat cu placere in orice moment al zilei, nu neaparat asociat cu preparate culinare. Inca din primul an ne-am propus sa oferim romanilor un vin ce are un raport calitate pret foarte bun.” – Marc Dworkin, oenolog

Inca de la inceput ALIRA a castigat piata  si a dat sperante producatorilor care, pe cele 80h apartinand companiei, aveau ganduri mari pentru Aliman. De trei ani, ghinionul Alimanului se sparge-n fiecare an, odata cu paharele petrecerilor culesului viei.
Asa ca, alaturi de Merlot, s-a plantat si Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra. Pamantul si soarele Alimanului le-a primit pe toate trei, fara discriminari nationaliste!


Incurajati de rezultatele Merlotului 2009, WINERO au lansat in acest an  ALIRA Cabernet 2010 , primul vin produs din acest soi la Aliman. o noua provocare pentru  oenologul Marc Dworkin . Si, provocarea nu a fost marunta. Anul 2010 nu a fost unul bun pentru viticultură . Cu toata faima lui de” izolat si pus la secetos”, Alimanul s-a resimtit si el.
Dar, la Aliman, selecția riguroasă a strugurilor, atât în vie cât și în cramă, a dus, în final, la o recoltă de doar 500 kg la hectar. Putin, dar bun! Numai struguri de calitate exceptionala..
Primul vin din recolta acelui an, este ALIRA Cabernet Sauvignon 2010  urmat , evident, de ALIRA Merlot 2010 .

Despre ALIRA Cabernet 2010, Marc Dworkin spune: ”După succesul obţinut de ALIRA Merlot 2009 a venit timpul să scoatem pe piaţă şi un Cabernet obţinut în via noastră din Dobrogea. Cei care vor degusta acest vin nou vor remarca culoarea intensă. Senzaţia olfactivă este dominată de note de zmeură sălbatică şi coacăze. La gust, atacul este fructat, catifelat, susţinut de structura taninică. Finalul este lung, cu tanini specifici Cabernet-ului. Acest vin necesită păstrare la sticlă pentru o vreme şi are un potenţial excelent de învechire.
De altfel, Marc Dworkin si-a dovedit inca o data ( daca mai era nevoie) talentul  si, a creat un cupaj care, asa cum a dovedit-o prima iesire in public (VINTEST Bucuresti 2012 ) este deja un succes. ALIRA-TRIBUN este un cupaj de trei soiuri Merlot- Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra.
Frumos nume TRIBUN . As zice mai degraba TRI-BUN (de trei ori bun)!!!
Si, pentru ca a venit vorba de nume: de ce ALIRA? Pentru ca strugurii ALImanului vor fi prelucrati la crama care se va construi la RAsova.  Asadar, ALIRA ! Pentru ca istoria Rasovei si a Alimanului fac punte peste timp cu WINERO contemporan.

Istoria este prezenta si pe eticheta sobra a sticlelor : CENTAURUL, prezent pe stella romana de la Rasova, a trecut acum pe sticlele vinului de la Aliman.

Da, e adevarat : centaurii sunt în antiteză cu renumiți cavaleri și călăreți. . Ei reprezintă lupta dintre bine și rău, moderație și exces, pasiune și proprietate, răzbunare și iertare, credință și necredință, zeu și bestie.  Asa este vinul Alimanului: amestec intre „binele” vinului de fiecare zi si „raul” excesului.
Dar, in fiecare an, la-nceput de toamna, fecioarele dobrogene sunt cele care care zdrobesc centaurul  din boabele violet-negre, sub talpile lor trandafirii, transformandu-l in must dulce si ascultator. Si o vor face pana cand povestea "vinului–centaur”" de la Aliman va incepe cu „a fost odata”!!!















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu