VĂ INVIT INTR-O CĂLĂTORIE PRINTRE AROMELE ŞI CULORILE DIN FARFURII ŞI PAHARE !
Dar sunt "...ca acele călăuze care merg în fața ta dar nu întorc capul să vadă dacă îi urmezi".
BON VOYAGE !
ADRIANA

vineri, 8 februarie 2013

Mai mâncăm ?

Scriam acest articol acum trei ani, in februarie 2010 dar  este la fel de actual !



Mai mâncăm? Sau mai bine, nu! Că ţi se face frică să te mai atingi de ceva după ce citesti sfaturile specialiştilor! Nu mai mâncăm, paştem! Citind nişte astfel de sfaturi, mi-am adus aminte de o discuţie pe teme de vin, cu unul din participanţii la o degustare. Firesc, discuţia a alunecat de la vin, la mâncare şi la eforturile care se depun pentru schimbarea obiceiurilor alimentare la romani. Chestie care, mie personal, mi se pare o aberaţie. Vorba amicului meu care, poate, nu se va supăra ca-l citez: "bunicul meu are 80 de ani. Nu ştie ce e aia dieta alimentară, nu ştie cum se potrivesc vinurile la mâncare, dieta lui de bază este şi acum slana şi "degustă" cu mare bucurie palinca, aşa, din zori, in loc de spălat pe dinţi. Asta nu-l impiedică sa urce muntele ca acum 40 de ani"
Când vine specialistul si spune ca nici ciorba nu trebuie mâncată in fiecare zi, imi pun nişte intrebări.
Când acelaşi specialist vine si spune ca in supă nu e bine să punem galuăte sau tăiţei, deja incep să mă incrunt, iar cand glăsuieşte din tastatură că friptura e otravă curată,deja consier ca a depăşit nişte limite.
Românul a ştiut totdeauna ce si cum să mănânce. A ştiut ce să ia din bucătăria internatională si sa adapteze la specificul national. N-or sa ma convinga 100 de specialisti că ciorba făcută asa cum o fac eu, asa cum o făceau mama si bunica mea este toxică si ca trebuie să manânc o spălătură de vase in care plutesc doua bucaţele de morcov, o feliuţă de cartof,si eventual două fire de ceapă. Asta este, după părerea specialistului, mâncare sănătoasă. Zămârca aia in care alerg cu lingura după o bucatică de morcov şi-mi cad ochii in farfurie incercând să găsesc nişte urme de gust!!!.
Ca sa nu fiu luată de retrogradă, oi zice, mai de milă mai de silă, că o fi bună si chestia asta. (Că ciorbă nu-i pot spune). Dar o fi bună pentru ăi de nu se mişcă din maşină, pentru ăi de stau toata ziua cu ochii in televizor, că alta ocupaţie nu au, sau pentru ăi care, de atâta stat au ajuns să nu-si mai incapă in piele (la propriu)sau, Doamne fereste, chiar suferă de o boală care impune un anumit regim.
Dar pentru un om activ, pentru un om care efectiv munceşte si aleargă sau depune efort intelectual,.... să mă scuze specialistii. Vorba lui Tudor Musatescu: "A se zlăbi"!
Mai in glumă mai in serios, am remarcat de altfel că, specialiştii ăştia care vin pe la TV sa ne inveţe ce să punem in lingură sau cum să ţinem furculiţa, sunt destul de ....rubiconzi, lucru care mă face să cred că:
1. Ori nu respectă nicio dietă si sunt nişte sedentari,
2. Ori respectă dietele pe care le susţin si atunci rezultatul este invers celui scontat.
Si asa, in ciuda specialistilor, am să vă  dau  reţeta de ciorbă de care copiii mei, oameni in toata firea, sunt indragostiti, fara sa stie că este traditionala ciorbă tărănească de carne.
Asa ca incercati si Dvs aceasta reteta si mai vorbim.
1 kg de carne de vită cu os, se spală, se porţionează şi se aruncă intr-o oală cu apa fierbinte. Daca procedati asa, carnea capată imediat o crusta care impiedica sucul bun al cărnii sa se imprastie in apă. După ce se ia spuma, si a fiert cam un sfert de ora, se pune ceapa taiata solzisori sau maruntita. Si se fierbe in continuare. Ca sa nu stam cu mainile in san pana clocoteste, curatam si taiem cuburi, vreo doi morcovi, o radacina de patrunjel, una de pastarnac, o jumatate de telina si ce legume mai gasim prin cosul din camara si mai spalam si o ceşcută mică de orez.Când consideram ca deja carnea e pe jumatate fiarta, aruncam toate legumele si orezul in oala si le lasam sa fiarba pana cand legumele sunt moi si orezul a inflorit. Atunci si numai atunci, ii punem 1 l de bors, fiert in prealabil sau, acum ca-i iarna, incercati cu zeama de varza (dupa gust) Lasati-o sa mai dea un clocot, doua dar, nu luati oala de pe foc pana ce nu veti fi aruncat in ea si o mana generoasă de leustean tocat marunt. Si, să vă mai spun un secret de păstrare a ciorbei, din vremea în care frigiderul nu făcea parte din peisajul bucătăriilor. După ce ati pus leusteanul,luati oala de pe foc puneti un capac. Peste oala si capac puneti un servet curat si dati imediat la rece. Acum iarna, pe balcon, sau vara , băgaţi oala in chiuveta cu apă rece. Cam douazeci de minute.Pe urma o puteti pune in frigider.
Să-mi spună mie cineva ce are rău ciorba asta?
Rău nu stiu ce este, dar am amici care spun: "ciorba asta te scoala şi din morti"!!!
N-am incercat, dar celor cu drag de viaţă le doresc POFTĂ BUNĂ !!!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu