VĂ INVIT INTR-O CĂLĂTORIE PRINTRE AROMELE ŞI CULORILE DIN FARFURII ŞI PAHARE !
Dar sunt "...ca acele călăuze care merg în fața ta dar nu întorc capul să vadă dacă îi urmezi".
BON VOYAGE !
ADRIANA

duminică, 17 august 2014

UN VIN CA O ȘOAPTĂ

 La Câmpulung  se spune că sunt șase luni de iarnă, șase luni de frig și vară într-o joi după amiază!!! Vrând, parcă, să dezmintă această zicere, anul ăsta am avut chiar....o săptămână de vară! Vară adevărată!
Vreme frumoasă, vreme de aia "de-ți vine să-ți lași baltă toate interesele"!!! Și, dacă tot nu stau în casă și pentru că e ...așaaa o lene parcă-n aer, n-aș  alerga de colo-colo. O carte bună- recomandată de un prieten, un vin bun- recomandat de alți prieteni, o zonă frumos-liniștită recomandată de ...alți prieteni și o vreme excelentă recomandată de Dumnezeu! Vacanța ideală e gata!!! Pentru mine, cel puțin!
N-am știut, n-am auzit - până acum- de "Les Valentines", un Rose 2013. Dacă mă lua cineva la bani mărunți, făceam cine știe ce gafă! Dar, uite-așa, când cu gândul nu gândești... ai surprize! 
Les Valentines Rose 2013, deși  tânăr, are o istorie  foarte interesantă ! Via din care provine acest vin are o vechime și o istorie de aproape 100 de ani. 

La Londe de Maures este o zonă aflată în cunoscutul ținut viticol Cotes de Prevence. Viile de aici au o vechime de aproape o sută de ani. Localnicii viticultori obișnuiau să-și strângă recolta de struguri si să o prelucreze in comun. Asta pînă  în 1997 cînd Gilles și Pascale Pons au decis să cumpere 100 ha și să facă propriul vin. Așa a luat naștere Chateau Les Valentines. Numele a fost dat după numele celor doi copii ai familiei Valentin si Clementine.
(http://www.provencewineusa.com/domaine/les-valentines/)
Vinul pe care îl am in pahar și de care nu incetez a mă minuna este....aproape greu de descris! Cel puțin pentru mine, cea care nu este o specialistă în descrieri tehnice ale vinului și mă ghidez, mai degrabă, după sfântul principiu "cel mai bun vin e ăla care-mi place"
Ca atare, am să încerc să-l analizez dar părerea mea trebuie interpretată ca una foarte subiectivă.
Culoarea acestui vin mi se pare cel mai greu de descris. Pentru ca mi-e greu să redau în cuvinte diafanul! Un roz diafan până la transparență, pana la aproape pierderea noțiunii de culoare! Specialiștii spun "roz somon". Am mai văzut culoarea asta -roz somon- la vinuri. Dar așa un roz, eu una cel puțin, nu am văzut. Un roz delicat care, poate împrumuta culorile din jur sau poate împrumuta în jurul lui culoare. Și, după ce ți-a bucurat ochii, vine rândul olfactivului să își ia porția de plăcere. Un miros elegant si proaspăt de afine și anason. Un miros foarte proaspăt, revigorant.
Gustul, spun specialiștii, este rotund, aromatic și bine echilibrat. Eu spun că aduce a  fructe de pădure,dar și a ...pepene verde. Îți umple gura de răcoare parfumată ! Ca, pe urmă, după ce deja este amintire pentru papilele gustative, să lase o aromă proaspătă de condimente! Asta-i părerea mea: sorbi din vinul ăsta cu aceeași plăcere cu care ai mușca, zdravăn, dintr-un pepene cu miezul răcoros-roșu, când căldura verii cere altceva ...nu apă !

Acest Rose este fabricat din soiuri tradițional-franțuzești 50%Cinsault, 30% Grenache,10% Shiraz, 10%Mourvedre iar asupra culturilor nu se intervine cu pesticide. Ca o curiozitate, să spunem, via nu este plivită ci, arată des !
De fapt, se știe, francezii sunt "tătici" în materie de rose-uri Rose-uri care, de altfel, au ținut capul de afiș pe piața europeană de vinuri pană pe la 1650 -1700 când, englezii au cerut vinuri mai "puternice". Așa că au fost "detronate",
să zicem, până în perioada interbelică, atunci când vinul rose a fost asociat conceptului perioadei respective - "la vie en rose".... 
Culinar, mi s-a sugerat să-l asociez - minunată idee de altfel- cu un thai dish sau cu fructe de mare. Voi încerca!
 Pentru început, eu nu l-am "servit" decât cu muuultă liniște, relaxare și "dolce farniente" în compania unei cărți pe măsura vinului, adică excelentă. "Cartea șoaptelor" scrisă de Varujan Vosganian. 
Și, îmi voi permite să închei scurta prezentare,tot cu un paragraf din această carte, paragraf care reprezintă, exact, părerea mea despre cam tot ce scriu eu despre vinuri: 
 sunt ".....ca acele călăuze care merg în fața ta dar nu întorc capul să vadă dacă îi urmezi".





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu