Pe malul dobrogean al Dunarii, drumul vechi spre Mare trece prin comuna Rasova. Fost castru roman, atestata ca
localitate acum 1800 de ani, Rasova este
istorie. Aici, calci, la propriu, pe istorie. Drumul si canalul pe care romanii
le-au construit, pentru a trece in Dacia,
stau si acum ca marturie a stramosilor nostri. Olane si pietre funerare
inscrptii latine, divinitati pagane sau romane, centauri si fecioare sculptate
in calcarul dobrogean. Povesti in piatra.
Urmand drumul, la numai cativa km., alta localitate, alta istorie, mai
noua:.Aliman. Asa au numit-o,
la-nceputuri, locuitorii ei, majoritar turci. Probabil au avut dreptate s-o
numeasca asa: aliman, in limba turca se cheama ghinion. Si ghinion or fi avut
cei care se vor fi stabilit pe aceste dealuri palmuite mai degraba de arsita
soarelui decat de mangaierea ploilor.
2009. Undeva, pe unul
din dealurile Alimanului , veselie mare! Oamenii sarbatoresc primul cules al
strugurilor. E o vie tanara, apartinand companiei WINERO. Se culegea prima recolta de Merlot adusa aici, in dealurile Dobrogei, cu doi ani inainte. Cand
a facut cunostinta cu pamantul dobrogean, vita de vie avea un an.
Emotii mari. Se prinde? Rezista? S-a prins si a rezistat. Pamantul aspru
si aerul incins al Alimanului, care
au respins oamenii, au primit, la sanul lor, plantele.
In 2009 se culegea prima
recolta de Merlot. Dupa petrecerea
culesului , mustul dulce avea sa plece pe lungul drum intunecat al vinului.
Capatase deja un nume: ALIRA.
Istoria ALIREI si a viei de la Aliman, incepuse cu trei
ani in urma. Un grup de investitori straini, avandu-I in frunte pe Dr. Karl Heinz Hauptman, oenologul
francez Mark Dworkin si
administratorul companiei WINERO
Ghenadie Bobeica, au descoperit in arsita Dobrogei ce nu au descoperit (
sau nu au vrut sa vada) românii. Un terroire cu caracteristici extraordinare, numai
bun pentru plantarea unor soiuri de vita de vie ca Merlot, Cabernet Sauvignon si romaneasca Feteasca Neagra.Ca orice inceput, primii pasi au fost timizi si emotiile mari. Din
petrecerea culesului de vie din 2009 invitaţii nu au retinut decat dulceata,
mult peste medie, a mustului stors din boabele negre de Merlot.
Despre WINERO nu se stia
decat ca a adus, cu mare success pe
piata romaneasca, gama de vinuri ENIRA
produsa in Bulgaria.
Oenologul ENIREI , Marc Dworkin, era
acum oenologul ALIREI. Care erau
sansele lui aici? Care ar fi fost sansele “de piata” ale unui alt Merlot, produs in Romania ?
Soarele si pamantul Dobrogei, oenologul Marc Dworkin si toata echipa de la WINERO au adus raspunsul un
an mai tarziu cand, din intunericul baricurilor de stejar frantuzesc, ALIRA a trecut in intunericul
sticlelor. Apoi, in lumina transparenta a paharelor.
Rezultatul : „ALIRA Merlot 2009 are personalitate, corpolenta, fructuozitate si
cel mai important este un vin echilibrat, prietenos, usor de baut, un vin
gandit pentru consumator. ALIRA poate fi savurat cu placere in orice moment al
zilei, nu neaparat asociat cu preparate culinare. Inca din primul an ne-am
propus sa oferim romanilor un vin ce are un raport calitate pret foarte bun.” –
Marc Dworkin, oenolog
Inca de la
inceput ALIRA a castigat piata si a dat
sperante producatorilor care, pe cele 80h apartinand companiei, aveau ganduri
mari pentru Aliman. De trei ani, ghinionul Alimanului se sparge-n fiecare an,
odata cu paharele petrecerilor culesului viei.
Asa ca, alaturi
de Merlot, s-a plantat si Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra.
Pamantul si soarele Alimanului le-a primit pe toate trei, fara discriminari
nationaliste!
Incurajati de
rezultatele Merlotului 2009, WINERO au lansat in acest an ALIRA
Cabernet 2010 ,
primul vin produs din acest soi la
Aliman. o noua provocare pentru oenologul
Marc Dworkin . Si, provocarea nu a fost marunta. Anul 2010
nu a fost unul bun pentru viticultură . Cu toata faima lui de” izolat si pus la secetos”,
Alimanul s-a resimtit si el.
Dar, la Aliman, selecția riguroasă
a strugurilor, atât în vie cât și în cramă, a dus, în final, la o recoltă de
doar 500 kg
la hectar. Putin, dar bun! Numai struguri de calitate exceptionala..
Primul vin din recolta
acelui an, este ALIRA Cabernet Sauvignon 2010 urmat , evident, de ALIRA Merlot 2010 .
Despre ALIRA
Cabernet 2010, Marc Dworkin spune: ”După succesul
obţinut de ALIRA Merlot 2009
a venit timpul să scoatem pe piaţă şi un Cabernet
obţinut în via noastră din Dobrogea. Cei care vor degusta acest vin nou vor
remarca culoarea intensă. Senzaţia olfactivă este dominată de note de zmeură
sălbatică şi coacăze. La gust, atacul este fructat, catifelat, susţinut de
structura taninică. Finalul este lung, cu tanini specifici Cabernet-ului. Acest
vin necesită păstrare la sticlă pentru o vreme şi are un potenţial excelent de
învechire.
De altfel, Marc
Dworkin si-a dovedit inca o data ( daca mai era nevoie) talentul si, a creat un cupaj care, asa cum a dovedit-o
prima iesire in public (VINTEST Bucuresti 2012 ) este deja un succes. ALIRA-TRIBUN
este un cupaj de trei soiuri Merlot- Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra.
Frumos nume TRIBUN . As zice mai degraba TRI-BUN (de
trei ori bun)!!!
Si, pentru ca a
venit vorba de nume: de ce ALIRA? Pentru
ca strugurii ALImanului vor fi prelucrati la crama care se va construi la RAsova.
Asadar, ALIRA ! Pentru ca istoria Rasovei si a
Alimanului fac punte peste timp cu WINERO contemporan.
Istoria este
prezenta si pe eticheta sobra a sticlelor : CENTAURUL, prezent pe stella romana
de la Rasova,
a trecut acum pe sticlele vinului de la Aliman.
Da, e adevarat : centaurii sunt în antiteză cu renumiți cavaleri și
călăreți. . Ei reprezintă lupta dintre bine și rău, moderație și exces, pasiune
și proprietate, răzbunare și iertare, credință și necredință, zeu și bestie. Asa este vinul Alimanului: amestec intre
„binele” vinului de fiecare zi si „raul” excesului.
Dar, in fiecare an, la-nceput de toamna, fecioarele dobrogene sunt cele care care zdrobesc
centaurul din boabele violet-negre, sub talpile lor trandafirii,
transformandu-l in must dulce si ascultator. Si o vor face pana cand povestea
"vinului–centaur”" de la
Aliman va incepe cu „a
fost odata”!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu