VĂ INVIT INTR-O CĂLĂTORIE PRINTRE AROMELE ŞI CULORILE DIN FARFURII ŞI PAHARE !
Dar sunt "...ca acele călăuze care merg în fața ta dar nu întorc capul să vadă dacă îi urmezi".
BON VOYAGE !
ADRIANA

luni, 27 februarie 2012

MERLOT ROSE 2010

Nu sunt o cunoscatoare in adevaratul sens al cuvantului si, poate de aceea, un Merlot Rose pentru mine cel putin, reprezinta o noutate. Eu una, stiam ca Merlot-ul este un vin rosu, obtinut din dulceata intunecat-vinetie a strugurilor Merlot. Ei bine, cu atat mai mult am ramas placut surprinsa cand am primit aceasta informatie de la  distribuitorul "RIFCO TRADING" din Pitesti.
Producatorul italian TENUTA ULISSE a realizat o adevarata performanta cu acest "MERLOT ROSE 2010", catalogat de "ANNUARIO MIGLIORI VINI d'ITALIA" - autor Luca Maron-, drept CEL MAI BUN VIN ITALIAN ROSE; scor 97/100. 
O fi asa, n-o fi asa, nu avem decat sa ne convingem aplicand, "la fata localului", acel stravechi proverb romanesc bazat pe relatia dintre practica si gramatica !
In regiunea CRECCIA, de unde provine acest Merlot, localnicii povestesc despre relatia de dragoste si ura care exista intre struguri si pasari.   
Adica, pasarile iubesc excesiv boabele mari , dulci si cu coaja subtire, localnicii nu se dau in vant dupa pacostea inaripata care, nu o data, le-a distrus culturile.
Dar, depasind povestile, iata si cateva date tehnice.
Productia anuala din acest soi este de 15.000 sticle dupa o maturare de trei luni in rezervoare de inox .
Dupa recoltarea manuala, in ladite de lemn, strugurii sunt raciti in tunelul de refrigerare scazandu-se brusc temperatura de la +25/20 gr la - 5/-3 gr.Ulterior cojile sunt macerate "la rece".
Dupa curatarea cozilor, cojile sunt macerate in cuve de inox timp de 12 ore. Fermentarea se realizeaza in rezervoare de inox cu gaz nobil.
Vinul este imbuteliat si, spre deosebire de majoritatea, se folosesc pentru inchiderea sticlelor, dopuri de sticla.
As fi vrut, bineinteles sa va dau mai multe date dar...din pacate atata am si eu. Sincer, m-ar fi interesat mai multe detalii dar ....fiecare lucru, la timpul lui!
Pana una-alta,va mai pot spune despre acest MERLOT ROSE ca este un vin primavaratic, aromat de fructele sezonului: cirese, capsuni, zmeura si ceva macese. Specialistii spun ca are un gust picant si o aciditate buna.
Cu 13,5 % alcool continut se recomanda ca un vin "de vara" as zice eu, vin pe care il poti folosi la mancaruri reci cu carne de pasare -curcan sau pui in general- iar specialistii il recomanda, in special, cu preparate din carne de rata. Tot ei spun ca se asezoneaza foarte bine cu bucataria orientala. 
Deasemenea, nu este de ocolit nici la deserturile pe baza de fructe mai ales cele preparate cu zmeura si capsuni, deserturi care , probabil, potenteaza aromele initiale ale vinului.
Temperatura de servire este de 8-10 gr.
Am sa revin cu amanunte dupa ce imi voi forma o parere personala despre aceasta, pentru mine, noutate !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu