VĂ INVIT INTR-O CĂLĂTORIE PRINTRE AROMELE ŞI CULORILE DIN FARFURII ŞI PAHARE !
Dar sunt "...ca acele călăuze care merg în fața ta dar nu întorc capul să vadă dacă îi urmezi".
BON VOYAGE !
ADRIANA

marți, 24 iulie 2012

VARĂ CA UN CADOU ŞI PUŢINTICĂ FILOZOFEALĂ

Zile fierbinţi de vară ! Zile care, în ciuda avertizărilor de toate culorile date de buletinele meteo, îmi amintesc de verile copilăriei mele. Ei bine, nu ştiu cum se face, cum se drege dar, de cîţiva ani, verile astea toride imi aduc cîte o bucurie, cîte un cadou..
Zilele trecute vara mi-a adus prieteni de la Bucureşti. Oameni care nu au fost pînă acum la Cîmpulung . Cel mult poate au trecut pe aici dar, nu au făcut popas.
Mare cadou mi-a făcut vara asta ! Mi-a adus prietenii, mi-a adus speranţe, mi-a adus amintiri, mi-a adus tinereţe şi mi-a amintit că, nu totdeauna anii contează !
Ei, gata cu lirismul ! Bun şi ăsta dar....aşa, mai cu măsură! Mai bine vă povestesc despre prieteni, vin bun, ospitalitate musceleană şi...ce mi-oi mai aminti !
Aşadar, intr-o zi de joi, poposiră la Campulung prietenii de la "VINARTE": Costel Cainamisir şi Stelian Ştefan.
Ne cunoşteam , mă rog, atît cît poţi cunoaşte un om la expoziţiile de vin, intr-un mediu oficial, să spunem. Cunoşteam produsele "VINARTE", multe dintre ele fiind deja prezente la Campulung. Am mai spus-o si, vorba aia "dacă nu v-am spus-o, v-o repet", nu sunt nici o mare cunoscătoare, nici o mare consumatoare. Îmi place vinul pentru complexitatea istoriei lui, pentru lumea fascinantă în care  boaba de strugure se transformă în  în lacrimă aromată. Îmi place să analizez vinul pe baza impresiilor mele, care-s departe de a fi tehnice!
Revenind. 
Evident, îmi invit prietenii la pensiunea "CASA CRISTINA". Nu cunosc loc de întîlnire mai bunDe la ospitalitatea gazdelor, pînă la întreg "echipamentul tehnic" destinat unei degustări de vin, la asta adăugîndu-se şi preparatele culinare, "CASA CRISTINA" reprezintă locaţia dorită şi, evident apreciată de orice sommelier , indiferent cît de pretenţios ar fi ! De altfel, faptul că aici este "DOMICILIUM ORDO EQUESTRI VINI EUROPAE", o recomanda şi spune foooaaarte multe!
Facem "introducing-ul" de rigoare: Costel- Bogdan, Stelian -Bogdan, Bogdan-Ramona, Ramona - Gabi !
Făcut să fie, că atmosfera era deja creată! Că, aşa-i la "CASA CRISTINA" ! După amintiri de pe la tîrguri, după amintiri despre cunoştinţe comune, după considerente despre vreme şi avantajele unui oraş de munte în defavoarea marilor oraşe, musafirii ne tratează cu niscai daruri pregătite în prăfosul şi încinsul Bucureşti.
Pînă ne-am conversat noi, pînă gazdele au învîrtit o mămăliguţă, au pregătit un platou cu brînzeturi şi niscai proaspete salate, vinul a avut timp să se răcorească, să se aşeze, să se calmeze după tehuiala drumului şi a căldurii.
Ei bine, Costel şi Stelian au scos elefanţii în arenă ! E o reală plăcere să-i asculţi pe oamenii ăştia !
Fără să ne zăpăcească de cap cu date tehnice şi aere suficiente de mari cunoscători, am aflat lucruri absolut noi. Despre "VINARTE" , despre ce fac oamenii ăştia acolo, de unde vin prinţii Matei şi Mircea, de ce bolovanul e "BOLOVAN", de ce "SORELE" răsare la "VINARTE", de ce "albele" de la ei au culoarea aurului
topit in iarbă crudă si gust de vara. De ce "SIRENA DUNĂRII" este dulce, misterioasă şi pretenţioasă.
Repet, nu sunt o mare consumatoare. Aşa că, recunosc, m-am abţinut de la o degustare totală a vinurilor aduse. Dar, atenţia mi-a fost atrasă în mod deosebit de două vinuri "BOLOVANUL" şi "SOARE". Să fiu cinstită, m-au intrigat denumirile.
Nu are rost să discut acum despre calităţile lor, deja cunoscute şi răs-cunoscute. Vreau să mă refer la altceva                                                                                                   "  BOLOVANUL" este un vin a cărui denumire vine de la locul lui de baştină, dealul pe care este plantată via şi care , seamănă cu un bolovan. Eu una, am remarcat altceva. Vinul ăsta are ceva din tăria, puterea, misterul, tăcerea, nemişcarea, filozofia tăcută a unui bolovan. Poate aveţi răbdarea să priviţi odată, un bolovan care stă sub bătaia soarelui sau sub cuşma zăpezii. Este mereu acelaşi. Nu-l impresionează nimic din trecătoarele valuri ale vieţii. El parcă ştie că, indiferent de vreme şi vremuri, va rămîne mereu la fel de tare. Aşa este şi vinul ăsta.
Este catifelat si fin ca suprafaţa unui bolovan uitat de timp dar, în acelaşi timp, puternic şi sigur. 
Pe calapod uman, l-aş asemăna oamenilor mării. Aspri si tandri in acelasi timp.
"SOARE" este cumva la polul opus: deşi răcorit şi răcoros, îl simţi fierbinte, colorat, exploziv. Îţi umple gura şi ochii în acelaşi timp. E vin de vară; îl bei cu ochii-n soare şi ochii-ţi rîd. Îl bei iarna, cu gîndul nostalgic întors la soarele torid al verii.
Am gustat şi puţin "PRINCE MATEI" . Părere personală: are gust de istorie, miros de cetate.Te cheamă la dezbateri, nu la discuţii.
Despre preferata mea, "SIRENA DUNĂRII" ce să spun? Zic şi eu: dacă Ulise, ar fi întălnit această sirenă,probabil că pilda fidelei Penelopa nu-şi mai avea rostul. Vinul ăsta seamănă cu un om inteligent şi deştept în acelaşi timp (c-am mai văzut şi altfel). Te cheamă, te seduce,te învăluie, ai vrea să scapi din farmecul lui şi nu poţi, vrei să-i întorci spate şi nu scapi de aromele lui, vrei să mai descoperi ceva, simţi că ti-a scăpat ceva şi nu stii ce. Nu poţi vorbi de parfumul lui ci de parfumurile lui. Nu poţi vorbi de gustul lui ci de gusturile lui.Dacă mai ai alături şi o porţie imensă de Tiramisu cum se face la "CASA CRISTINA"...."zău că-mi vine să las baltă, toate interesele"!
Daaa, ştiu că vor fi şi cei care vor comenta că sunt subiectivă. 
Corect! 
Toţi suntem subiectivi ! 
Eiiiiii, dar să vă povestesc şi ce-a urmat! 
Păi, a urmat o jumătate de zi la o păstrăvărie de lîngă oraş. Dacă cei de la Bucureşti ne-au uimit, era rîndul nostru să o facem. Aşa că, hai la păstrăvărie să luăm nişte păstrăv afumat cum numai la Muscel găseşti.  Să vezi cum cum sunt aduşi păstrăvii pe o vergea de lemn, direct din afumătoare! Să mămînci pe urmă "cu unghiuţa" acelaşi peşte plin de arome, carne catifelat afumată ! Alături de o mămăligă galben-aurie, o bucată de brînză de capră sau din cea de burdufelend (găselniţa lingvistică îi aparţine lui Bogdan). 

Şi, pentru că in oraş se sărbătoreau "Zilele Municipiului", cei de la "VINARTE" au fost invitaţi să-şi prezinte produsele şi în faţa unui grup format din guvernatorii "LIONS CLUB". Ca să mă apuc eu acum să vă povestesc despre succesul pe care l-au avut acolo vinurile de la "VINARTE", despre aprecierile care s-au adus echipei  director-sommelier, ar insemna să nu termin articolul ăsta pînă mîine dimineaţă.
Şi, inevitabil, să fiu acuzată de intenţie publicitară.
Nu e cazul, credeţi-mă că ştiu ce spun şi, cei care au mai fost pe la Cîmpulung, ştiu despre ce vorbesc.
Din păcate sau fericire, impresiile îmi sunt încă noi şi nesedimentate. Scriu încă sub impresia momentului,
Aşa că....e bine să mă opresc aici cu filozofeala!




4 comentarii:

  1. M-am intors in tara de cativa ani .Sunt mereu intrebat "De ce te-ai intors ?".
    Am sa raspund acum ,pentru toata lumea.
    Tara asta mi-a oferit un nume,o apartenenta,familie ,prieteni,demnitatea de a fi ROMAN.
    Cateva ore in compania gazdelor de la Casa Cristina,a Adrianei,a lui Costel Cainamisir si a LEILOR din Campulung sunt suficiente ca sa ma bucur ca m-am intors in tara !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. UBI PATRIA, UBI BENE! Poate demonetizata dar, cel putin in cazul de fata, expresia latineasca isi pastreaza actualitatea si savoarea !
      Multumesc in numele echipei de la Campulung, pentru aprecieri!

      Ștergere
  2. Oricine vorbeste de vinurile de mai sus laudativ e departe de a fi subiectiv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru comentariu!
      Stii cum se spune: " cel mai bun vin este cel care-mi place"
      "Panseul" adaugat lipsei de experienta in "vastul domeniu al vinului" ( cum spun specialistii) ma pot arunca foarte usor in subiectivism.
      Dar, neavand pretentia de a fi vreun formator de opinie ( m-a ferit domnu...nu stiu care) scriu numai despre lucruri care, mie personal mi-au placut !
      Daca plac si altora, cu atat mai bine!
      Si faptul ca Berbecutio este de aceeasi parere....face inutil orice comentariu !

      Ștergere