VĂ INVIT INTR-O CĂLĂTORIE PRINTRE AROMELE ŞI CULORILE DIN FARFURII ŞI PAHARE !
Dar sunt "...ca acele călăuze care merg în fața ta dar nu întorc capul să vadă dacă îi urmezi".
BON VOYAGE !
ADRIANA

luni, 5 februarie 2018

Daca ai curaj, deja #ealtceva

"Un eveniment Adriana Aldea marcă inregistrată"
 (Sasu Virgil)

Nimic, dar absolut nimic nu anunţa vreo deosebire intre prezentările de până acum (am în spate... aproape 10 ani) şi ceea ce avea să se-ntâmple la Iaşi: o delegaţie obisnuită, pentru o banală prezentare. (Vorba vine! Ştiu că zgârie auzul acest "banală". Pentru niciunul dintre noi, cei care facem prezentări de vin- indiferent de cramă- nu există "prezentare banală". La fiecare eveniment de acest fel, emoţiile şi consumul nervos sunt aceleaşi.)
Dar să revenim; că-n poveste mult mai este!
Deci, Iasi, început de februarie, seară rece, prezentare/degustare de ALIRA la un magazin de vinuri. Magazinul, LA COSTA, o bijuterie, situat in plin centru oraşului.
Ştiam deja că prezentarea va avea loc intr-o sală amenajată la subsol
Mai am la activ câteva asemenea prezentări "de subsol" aşa că nu aveam niciun fel de emoţii
Cu o oră inaintea evenimentului, fac cunoştinţă cu spaţiul în care urma să se desfăşoare prezentarea. Repet  subsolul magazinului. Plecat să rezolve câteva probleme, COSTINEL DRĂGAN, patronul, nu era în zonă.
 Iniţial, mi s-a tăiat respiraţia şi căutam din ochi ceva care să semene a sală de prezentare; nimic din ce ştiam eu: o...cameră albă, cu tavanul traversat de conducte, doi paleţi sprijiniţi pe capre de lemn, pe post de mese, câteva scaune şi....cam atât ! Atât - atât şi nimic mai mult!
Brusc am înteles ce se vroia de la mine şi de la vinul pe care îl prezentam. Am înteles provocarea ! Şi, sincer, grozav m-am bucurat !!!
Aveam şansa să prezint vinul aşa cum este el, cum a fost creat el, pentru oameni obişnuiţi ! Pentru exact ceea ce, oenologul cramei ALIRA, MARC DWORKIN, l-a creat ! Pentru că, Marc a conceput ALIRA pentru cei care vor să se bucure în fiecare zi şi în orice fel de condiţii de un vin bun. De acest vin. Nu pentru specialişti ! Nu pentru cei care recomandă consumul de vin numai din pahare musai de cristal şi servit la "ţvirgulăşpe" grade! Nu pentru cei care nu-s în stare să vorbească despre vin decât in termeni tehnici ! De fapt, sub pretextul că fac educaţie publicului, nu fac altceva decât să zăpăcească auditoriul cu termeni care de care mai aiuristici , de multe ori numai din dorinţa de a demonstra ce culţi sunt in cap şi ce noroc au ceilalţi muritori că respiră acelaşi aer cu ei ! Specialiştii? Adevăraţilor specialişti, toată stima ! Dar n-au decăt să vorbească tehnic intre ei !
Nu ! Vinul trebuie adus şi explicat oamenilor obişnuiţi ! Vinul trebuie să fie accesibil oricui şi oricând! Şi la un restaurant de top dar şi acasă, si în living şi-n bucătărie şi la iarbă verde şi...oriunde ! Ca o paranteză am mai auzit şi poveşti de astea cu "nu degustăm decât in spaţiu închis. Altfel, vinul îşi pierde aroma"! Zău? Ce vin e ăla, aş intreba !

Lasă fiecărei persoane care vrea să cunoască un vin, lasă-i libertatea şi răgazul de a alege şi a analiza vinul după cum consideră, în baza de informaţiilor olfactiv-gustative personale. N-o influenţa şi nu încerca s-o dirijezi spre un teren, de multe ori necunoscut ei ! N-o obliga să recunoască arome de care nici nu a auzit ! N-o speria ! De jenă, persoana respectivă te va aproba, va da a ştiutor din cap dar tu, promotor, poţi fii sigur că ai pierdut-o de client. Pe lângă ea şi pe alţii. 
Pentru că, adevăraţii formatori de opinie, nu suntem noi, promotorii, ci consumatorii !!!
Invaţă-l pe cel care te întreabă şi ascultă să recunoască şi să aprecieze un vin bun, un vin corect măcar, dar nu-l obliga! Dă-i noţiunile respective la nivelul întelegerii comune, mai ales pentru cei care acum descoperă vinul. Dacă va fi neapărat interesat se va documneta singur, va căuta singur răspuns la întrebări
Nu vorbesc din cărţi. 
Vorbesc din experienţa celor mai bine de zece ani şi din amintirile primelor mele întâlnirii mele cu vinul, cam in aceeaşi perioadă.
Revenind la evenimentul de la LA COSTA.
Public eterogen sommelieri, winemakeri, clienti obisnuiţi ai magazinului şi studenţi la facultăţi de specialitate. Singurul reproş: spaţiu devenit neîncăpător ! A stat fiecare care pe unde a apucat ! Totală lipsă de protocol !
Dar ce atmosferă destinsă! Ce discuţii ! Ce dorinţă de a cunoaşte ! Total dezinhibaţi am discutat toate cele patru etichete ALIRA prezentate: ALIRA CONCORDIA, ALIRA CABERNET SAUVIGNON, ALIRA FETEASCĂ NEAGRĂ şi ALIRA GRAND VIN CUVEE.
De mare  ajutor ne-au fost şi platourile bine găndite de organizator si care, cu mezeluri, brânzeturi, piept de raţă şi pastramă de curcan, au făcut perfect serviciul. Şi ciocolată cu 85% cacao pentru Grand Vin Cuvee!!! Yummyyyy !!!
Şi-am discutat până târziu, în noapte. Despre ce ne-a plăcut sau nu. Ce este decantorul, când şi de e bine să-l folosim. Ce este baricul. De ce  e bine să ţinem seama de sfaturile speciliştilor vis-a-vis de asocierea vinului cu mancarea. Nu obligatoriu dar măcar ca informaţie. Şi, eventual, de aplicat.
Şi multe altele, până tărziu, în noapte ! Că nu ne mai venea să ne despărţim !
Ba, chiar la nişte momente, noi, fumătorii, majoritar numeric, ne-am luat paharele şi am continuat discuţiile afară, intr-o pauză "de-o tigară" ! "Blasfemieeee"!!! vor striga specialiştii ! Bine. Strigati ! Noi n-avem nimic impotrivă !
 Noi ne-am simţit bine !
Şi rezultatele au dovedit-o !
...........................................
A fost o seară minunată !
O seară care ne-a bucurat pe toti şi pentru care am mulţumit tuturor: organizatorilor şi vinului.
Eu, in mod special, publicului , acestor oameni, mulţi dintre ei foarte tineri şi pe care nu i-ăş fi bănuit de atâta pasiune şi seriozitate.
Mă voi întoarce cu mult drag la ei, indiferent de moment!







2 comentarii:

  1. o degustare ”model” la care aș fi participat și eu (dacă eram mai aproape)... degustare fără fițe și termeni tehnici STAS, între prieteni ai vinului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru apreciere ! Si, poate, am noroc si ne vom intalni la o alta degustare. "Never say never" ! " :-)

      Ștergere